Μία συζήτηση για το πιο θελκτικό και αντιπροσωπευτικό κομμάτι της πόλης, το παραλιακό μέτωπο, έχει στόχο να προκαλέσει η «εβδομάδα αρχιτεκτονικής», που διοργανώνει ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας, με τη συμπαράσταση του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Δήμου Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου 2017, στην Καβάλα. «Το θαλάσσιο μέτωπο, δηλαδή το ρευστό όριο μεταξύ της στεριάς και της θάλασσας, έχει τα προβλήματα και τις δυνατότητες του. Θέλουμε να αναδείξουμε και τα δύο. Μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει, στόχος μας είναι να δώσουμε ελπίδα στους κατοίκους της Καβάλας, ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη. Και, συγχρόνως, να ευαισθητοποιήσουμε τους τοπικούς άρχοντες, να ασχοληθούν με τον καλύτερο σχεδιασμό των χώρων που ζούμε», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων, Γιάννης Νεστορίδης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 στα γραφεία του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας.

Ο «οικοδεσπότης», Δημήτρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στη θεματολογία της «εβδομάδας αρχιτεκτονικής», που είναι πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργεί ερεθίσματα για συζήτηση. «Ασχολείται με θέματα ευρύτερου προβληματισμού, τα οποία εάν αξιοποιηθούν, θα δώσουν μία άλλη, πολύ καλύτερη, εικόνα στην πόλη. Από την πλευρά μας, στηρίζουμε την αξιόλογη αυτή διοργάνωση και την προσπάθεια του συλλόγου αρχιτεκτόνων, που είναι κομμάτι του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας», είπε.

Εκ μέρους του Δήμου Καβάλας, επίσης, ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δημοσθένης Τουλκίδης, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό θεσμό για την πόλη την «εβδομάδα αρχιτεκτονικής», γιατί δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να γίνει μία γόνιμη συζήτηση για τον σχεδιασμό του μέλλοντος της Καβάλας, ενώ πρόσθεσε ότι το ζήτημα του παραλιακού μετώπου, είναι ένα σύνθετο ζήτημα. «Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εργασιών της φετινής «εβδομάδας αρχιτεκτονικής» και εύχομαι η διοργάνωση να συνεχιστεί», συμπλήρωσε.

Μεταξύ των προτάσεων που θα παρουσιαστούν, είναι και η πρόταση για την ανάδειξη του παραλιακού μονοπατιού της παλιάς πόλης, με την πραγματοποίηση ήπιων κατασκευών. Επίσης, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται: ο περίπλους της ακτογραμμής της Καβάλας με ιστιοπλοϊκά σκάφη, μουσική, ένα δρώμενο στο παλιό κολυμβητήριο, παρουσίαση των διπλωματικών εργασιών μελών του συλλόγου αρχιτεκτόνων, ιστορική καταγραφή των φάσεων του παραλιακού μετώπου και έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας. Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις, στην πλατεία Καπνεργάτη και στη δημοτική καπναποθήκη, είναι ελεύθερη.

Ερωτηθείς, από τον «Κ.Τ.», ο πρόεδρος των αρχιτεκτόνων για τις προτάσεις περί επιχωματώσεων στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, απάντησε ότι η πρόταση του συλλόγου είναι ένας «οργανικός» σχεδιασμός, δηλαδή ένας σχεδιασμός με αλληλοδιεισδύσεις της θάλασσας και της στεριάς, προκειμένου να «σπάσει» η γραμμικότητα της ακτογραμμής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ