Οι παράκτιες ζώνες στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο αφενός αποτελούν αδιαμφισβήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις τοπικές κοινωνίες, αφετέρου αντιμετωπίζουν διαρκώς αυξανόμενες φυσικές και ανθρωπογενείς πιέσεις, που δημιουργούν συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης με ιδιαίτερα επιζήμιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Έχοντας ως κοινό στόχο την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, αναφέρει δελτίο Τύπου, Δήμοι, Πανεπιστήμια και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, δημιούργησαν μία σύμπραξη, η οποία, υπό την καθοδήγηση του Δήμου Παγγαίου, σχεδίασε και υλοποίησε το έργο HERMES με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο HERMES αποτελεί μία πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση ενός κοινού πλαισίου επιχειρησιακού σχεδιασμού ικανού να υποστηρίξει την αφομοίωση και αξιοποίηση προηγμένων προσεγγίσεων και τεχνικών, με στέρεες αναφορές στη σύγχρονη περιβαλλοντική μηχανική, σε τοπική κλίμακα. Κορυφαίο βήμα στην πορεία του έργου αποτελεί το διεθνές συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom Business στις 18 και 19 Ιουνίου 2020. «Το συνέδριο θα είναι μία ευκαιρία συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών μεταξύ στελεχών των Υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, ενεργών πολιτών και βέβαια του πολιτικού προσωπικού των τοπικών κοινωνιών απ’ όλες τις συμμετέχουσες χώρες. Τα θέματα της διάβρωσης ακτών και της κλιματικής αλλαγής, θα είναι ιδιαίτερα επίκαιρα τα επόμενα χρόνια και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα», είπε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Tο συνέδριο θα υποστηρίξουν και θα εμπλουτίσουν με τις εισηγήσεις τους, τα μέλη του δικτύου Σχεδιασμού και Διαχείρισης Λιμενικών, Παράκτιων και Υπεράκτιων Έργων (DMPCO), στο οποίο συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών. «Η παράκτια διάβρωση, είναι ένα φαινόμενο που συνδέεται στενά τόσο με τις φυσικές διεργασίες, όσο και με την ανθρώπινη δραστηριότητα, οπότε αυτή η συνάντηση αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες για τη σύγχρονη κατάσταση και τους πιθανούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στον τομέα, αλλά και να αναδείξουμε την ωριμότητα και την αξία των σημερινών πρακτικών που σχετίζονται με τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης», ανέφερε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), Βασιλική Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια και προσκεκλημένη εισηγήτρια.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συντονιστή του έργου, καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), Γεώργιο Συλαίο, τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο είναι τα ακόλουθα: -Παράκτια διάβρωση: τρέχουσα κατάσταση, τάσεις και προοπτικές.

-Πολιτικές και εργαλεία που υποστηρίζουν την προσαρμογή και την ανθεκτικότητα των παράκτιων Δήμων στην παράκτια διάβρωση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

-Εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Ο.Δ.Π.Ζ. (Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης) από τις δημοτικές και περιφερειακές Αρχές.

-Επιστημονικά εργαλεία για την παρακολούθηση διεργασιών των παράκτιων ζωνών.

-Τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παράκτιας ζώνης.

-Τουριστική ανάπτυξη εν μέσω του κινδύνου παράκτιας διάβρωσης και κλιματικής αλλαγής.

-Χρηματοδοτικά μέσα για τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, χρειάζεται να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής στον σύνδεσμο https://forms.gle/QDSCP8gTSSLSCgQv6 ).


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.