Εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο και μαζί με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Δελησταμάτη, συμμετείχαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων με τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά. Συμμετείχαν, επίσης, η γενική γραμματέας, Χ. Καλογήρου, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γ. Κεφαλάς και συνεργάτες του υπουργού. «Ενημερώσαμε τον κύριο υπουργό, για τα θέματα που απασχολούν την κτηνοτροφία πανελλαδικά, αλλά και στην Περιφέρειά μας. Τα κυριότερα από τα θέματα που θέσαμε ήταν:

-Το στρατηγικό σχέδιο της επερχόμενης ΚΓΠ 2023-2027.

-Η ανισομερής κατανομή των βοσκοτόπων από το 2015 έως και σήμερα, μέσω της Τεχνικής Λύσης και η επίπτωσή της στην οικονομία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στην μείωση του ζωικού κεφαλαίου, ιδιαίτερα στην Περιφέρειά μας.

-Η ενίσχυση των κτηνοτρόφων, λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.

-Οι ελληνοποιήσεις και το πρόβλημα που προέκυψε για μεγάλη μερίδα συναδέλφων, με τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων το φετινό Πάσχα.

-Οι εκκρεμότητες πληρωμών ενισχύσεων και αποζημιώσεων προηγουμένων ετών.

Ο κύριος υπουργός συζήτησε μαζί μας και παρέθεσε τις δικές του σκέψεις και αιτιάσεις. Για όλα τα βασικά, αλλά και επιμέρους θέματα που συζητήσαμε, δεν πήραμε ικανοποιητικές και πειστικές απαντήσεις. Διαπιστώσαμε ότι, ο κύριος υπουργός έχει γνώση του γενικού πλαισίου των θεμάτων, αλλά όχι εμπεριστατωμένη, πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση από το συμβουλευτικό του περιβάλλον, πολιτικό και υπηρεσιακό. Διαπιστώσαμε, για πολλοστή φορά, ότι ο κύριος Γεωργαντάς, όπως και οι προκάτοχοί του εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κτηνοτροφία. Ο κύριος υπουργός μας υποσχέθηκε ότι εντός των μηνών Οκτωβρίου, ή Νοεμβρίου, θα επισκεφθεί την Περιφέρειά μας, για μία νέα επαφή και για να μας ενημερώσει για την νέα ΚΓΠ.

Συνεχίζουμε λοιπόν, δίνοντας ακόμα μία ευκαιρία στον διάλογο με τον κύριο υπουργό κι ελπίζουμε, μέχρι τότε τουλάχιστον, να έχουν εγκριθεί οι αλλαγές που προτείναμε για το στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ, να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων, να έχει πολλαπλασιαστεί το κονδύλι για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές, με τον τρόπο που έχουμε από καιρό προτείνει και να έχει βρεθεί ο τρόπος να ενισχυθούν οι συνάδελφοι, που πούλησαν τα αμνοερίφιά τους την περίοδο του φετινού Πάσχα σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω των ελληνοποιήσεων.

Προσήλθαμε στην συνάντηση με τον κύριο υπουργό, με συγκρατημένη αισιοδοξία συζητώντας και προτείνοντας λύσεις στα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Φύγαμε προβληματισμένοι έως απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα της σύσκεψης. Θέλουμε, τέλος, να επισημάνουμε σε όλους, να μην εκλάβουν την μέχρι σήμερα ευγενική και μετριοπαθή στάση μας, σε κάθε μορφή διαλόγου που συμμετέχουμε, ως αδυναμία. Κάνουμε τεράστια υπομονή, προσπαθούμε μέχρι παρεξηγήσεως να είμαστε συνεργάσιμοι, αλλά θέλουμε και οι συνομιλητές μας ν’ αφουγκράζονται τις προτάσεις μας και να έχουν τις ίδιες αγαθές και φιλοπρόοδες προθέσεις μ’ εμάς. Υπενθυμίζουμε σε όλους όσοι παίρνουν αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν το μέλλον μας, αλλά και το μέλλον του τόπου μας, ότι δεν είμαστε πρόβατα για σφαγή και δεν θα λειτουργήσουμε έτσι, σε κανένα από τα θέματα που μας αφορούν έμμεσα, ή άμεσα. Περιμένουμε τον κύριο υπουργό και το επιτελείο του στην Κομοτηνή, καλά προετοιμασμένο για τα θέματα που του θέσαμε και με λύσεις που να ικανοποιούν τουλάχιστον, το κοινό περί δικαίου αίσθημα», αναφέρει δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.