-Την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα για την κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων αναμένει ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ώστε να προχωρήσει στο αίτημα παραχώρησης των ορόφων στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (Ε.Ο.Κ.) που παραχωρήθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Κατά την άποψη μας, όλο το κτήριο στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο Καβάλας, με σκοπό να στεγάσει το σύνολο των Υπηρεσιών και των δημοτικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν πολλά τετραγωνικά μέτρα, για να στεγαστούν ακόμα και οι δύο δημοτικές επιχειρήσεις, η «Δημωφέλεια» και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (η διοίκηση, η Τεχνική Υπηρεσία και το Ταμείο). Θεωρούμε ότι ο δήμαρχος δεν πρέπει να αναμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου και να απευθυνθεί αμέσως στον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη. Χριστόδουλο Τοψίδη, για να εξασφαλίσει την παραχώρηση και των υπολειπόμενων δύο ορόφων του κτηρίου. Άλλωστε, τόσα έτη, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, για να χρησιμοποιήσει τους ορόφους που «κατέχει» στο κτήριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στην Καβάλα.

-Μεταφέροντας όλες τις Υπηρεσίες και τις δημοτικές επιχειρήσεις στο ίδιο κτήριο, ο Δήμος Καβάλας θα οργανώσει καλύτερα την λειτουργία του, θα εξυπηρετεί τους δημότες και θα «ελευθερώσει» (δημοτικούς) χώρους για άλλες χρήσεις. Είναι πλεονέκτημα η συγκέντρωση των δημοτικών Υπηρεσιών σε ένα κτήριο στο κέντρο της πόλης.

-Παρεμπιπτόντως, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα την ανακαίνιση της παλιάς καπναποθήκης στην οδό Φιλίππου, η οποία ανήκε στην πρώην Νομαρχία Καβάλας και μεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Κανένας αντιπεριφερειάρχης δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό και άφησαν την καπναποθήκη χωρίς την στοιχειώδη συντήρηση.

-Όσον αφορά την συζήτηση που γίνεται για τις δημοτικές επιχειρήσεις, θεωρούμε πως η «Δημωφέλεια» δεν πρέπει να καταργηθεί, γιατί είναι πολύτιμο «εργαλείο» για τον Δήμο Καβάλας. Το προσωπικό της έχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού και (μαζικού) αθλητισμού, ενώ η επιχείρηση διαχειρίζεται σημαντική ακίνητη περιουσία. Αντί για την κατάργηση της επιχείρησης, μπορεί να καταργηθεί μόνο το διοικητικό συμβούλιο και να οριστεί ένας διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος θα λογοδοτεί απευθείας στο δημοτικό συμβούλιο και θα έχει πολιτικό προϊστάμενο τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Έτσι, την «στρατηγική» της επιχείρησης θα χαράσσει ο διευθύνων σύμβουλος, με τον (στενό) έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου.

-Για την Δ.Ε.Υ.Α., δεν είμαστε αρνητικοί στην σύσταση ενός φορέα που θα διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους, τα λύματα και τα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης σε περιφερειακό επίπεδο. Ένα μοντέλο ανάλογο, δηλαδή, με τον φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Περιφέρεια, την ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. (Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), που συστάθηκε από τους Δήμους. Ο φορέας θα συσταθεί από τις Δ.Ε.Υ.Α. και θα αξιοποιεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, για να κάνει έργα που θα αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Για παράδειγμα, το έργο της σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με τις πηγές Βοϊράνης (σ.σ. μέσω του αγωγού που μεταφέρει νερό στην πόλη της Καβάλας), θα γινόταν ίσως πιο γρήγορα και χωρίς την συγχρηματοδότηση του T.A.P. (Trans Adriatic Pipeline) από τον ενιαίο φορέα των Δ.Ε.Υ.Α. Και χωρίς την αντιπαράθεση μεταξύ των Δήμων Καβάλας-Δοξάτου, αλλά με την συνεργασία τους, για να εξασφαλίσουν ποσότητα και ποιότητα νερού για τους δημότες τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ