-Την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου 2021, θα αρχίσει η πενταμερής συνδιάσκεψη, έπειτα από πρόσκληση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), για την «επίλυση» του λεγόμενου «Κυπριακού ζητήματος». Αλλά, πως μπορεί να επιλυθεί ένα (διεθνές) πρόβλημα, όταν στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν εκείνοι που είναι μέρος του προβλήματος;

-Καταρχάς, το «Κυπριακό ζήτημα» δεν αφορά μόνο τα μέρη που προσκλήθηκαν στην συνδιάσκεψη, αλλά είναι διεθνές ζήτημα. Στην διαπραγμάτευση κλήθηκαν οι «εγγυήτριες δυνάμεις», δηλαδή η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Τουρκία και οι πολιτικοί εκπρόσωποι των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων. Η Μεγάλη Βρετανία είναι η διασπάστρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Brexit), η χώρα που κατείχε την Κύπρο και με την καθοριστική της παρέμβαση, συνέβαλε στην διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης, δηλαδή στην διχοτόμηση του νησιού. Την περίοδο 1955-1959, οι ελληνοκύπριοι εξεγέρθηκαν, για να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό. Ο αγώνας τους έληξε με τις «συμφωνίες Λονδίνου-Ζυρίχης» και την ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους.

-Σημειωτέον ότι, μερικές δεκαετίες πριν, μετά την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από την Μεγάλη Βρετανία, ακολούθησε εμφύλιος πόλεμος 11 μηνών, στον οποίο η προσωρινή κυβέρνηση της ανεξάρτητης Ιρλανδίας επικράτησε των «εθνικιστών», που δεν συμφωνούσαν με τους εδαφικούς όρους της συμφωνίας που υπογράφηκε με τους Άγγλους. Η κυβέρνηση ενισχύθηκε στρατιωτικά από τους Άγγλους, για να καταπνίξει την αντίδραση των «εθνικιστών». Η συμφωνία προέβλεπε την ίδρυση ελεύθερου Ιρλανδικού κράτους και παρείχε το δικαίωμα στην Βόρεια Ιρλανδία, που υπαγόταν στην Μεγάλη Βρετανία, να εξαιρεθεί από το ελεύθερο κράτος.

-Κάναμε την παραπάνω «ιστορική παρένθεση», για να δείξουμε τον διαχρονικό ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας, που λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη και με το δόγμα «διαίρει και βασίλευε».

-Η Τουρκία, είναι η χώρα που πραγματοποίησε την εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 και από τότε έως και σήμερα εγκατέστησε στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού στρατιωτικές δυνάμεις και εποίκους. Είναι, επίσης, η μοναδική χώρα που αναγνώρισε το κατεχόμενο τμήμα ως κράτος. Αλλά, δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας!

-Η Ελλάδα συμμετέχει στην συνδιάσκεψη ως μία εκ των τριών «εγγυητριών δυνάμεων», που συνυπέγραψαν τις «συμφωνίες Λονδίνου-Ζυρίχης», αλλά έχει στενότατους εθνικούς, θρησκευτικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο. Το οξύμωρο είναι, ότι στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι δύο πλευρών που δεν αλληλοαναγνωρίζονται! Ο πρόεδρος του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα, ως πολιτικός εκπρόσωπος των τουρκοκυπρίων και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο δεν αναγνωρίζει η πλευρά των Τούρκων. Κι αυτοί, θα συζητήσουν, για πολλοστή φορά, πως θα επιτευχθεί «το μη χείρον βέλτιστον»! Δηλαδή, την δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας! Μία κατάσταση που δεν ικανοποιεί καμία πλευρά, αλλά την μόνη «λύση»(;) για να αποφευχθεί το επιζήμιο αποτέλεσμα, που θεωρείται η διχοτόμηση (δημιουργία δύο κρατών). Ότι ακριβώς θέλουν (Ομοσπονδία) η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία, προωθεί ο Ο.Η.Ε. και συναινούν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας! Το σχέδιο της «βελούδινης διχοτόμησης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ