Το λιμάνι «απόστολος Παύλος» αντιμετώπισε ασύμμετρη απειλή!

0

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, η ετήσια άσκηση ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων αρμοδιότητας και ευθύνης της «Οργανισμός Λιμένα Καβάλας Α.Ε.», που διοργάνωσε η διοίκηση της εταιρείας, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων NEXT PLUS.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η άσκηση έγινε σε συνδυασμό με την άσκηση «ΑΡΓΩ 2023» του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λιμένα Καβάλας και είχε τον χαρακτήρα της «πραγματικής άσκησης». Το σενάριο περιλάμβανε απειλή για τοποθέτηση αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε  λιμάνι. Στο πλαίσιο της ασύμμετρης απειλής, ο μηχανισμός εξερράγη, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός ατόμου, τον εγκλωβισμό ενός άλλου και την εκδήλωση πυρκαγιάς, που επεκτάθηκε στην αποθήκη εύφλεκτων υλικών πλοίου. Κατά την συνδρομή κατάσβεσης, ένα ακόμα άτομο, από ατύχημα, κατέληξε στην θάλασσα. Στην άσκηση συμμετείχαν και συνεργάστηκαν άψογα, εκτός από τους αρμόδιους διοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της «Ο.Λ.Κ. Α.Ε.», το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Καβάλας, το Ε.Κ.Α.Β. Καβάλας, η Πολιτική Προστασία Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και το Τελωνείο Καβάλας. Συμμετείχαν ακόμα μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες από τον τομέα της ενέργειας, μεταξύ των οποίων η Energean, που παρείχε το σκάφος της στο θαλάσσιο τμήμα της άσκησης.

Και το δελτίο Τύπου συνεχίζει: «Επισημαίνεται ότι, εκτός της τυπικής εκπλήρωσης μιας νομικής υποχρέωσης στο πεδίο της ασφάλειας, η διοίκηση της εταιρείας έκρινε σκόπιμη την προσομοίωση των πραγματικών γεγονότων, ώστε να κριθεί στο πεδίο η ετοιμότητα και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων. Συγχρόνως, αξιολογήθηκε ως απολύτως απαραίτητη, η κατά το δυνατό ευρύτερη εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις επικρατούσες συνθήκες στα πραγματικά περιστατικά. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρακτικού μέρους, ακολούθησε ευρεία σύσκεψη όλων των συμμετεχόντων, ώστε να εντοπισθούν ενδεχόμενες αδυναμίες και να βελτιστοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα σχετικά πρωτόκολλα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ