Θα ακουστεί υπερβολή, αλλά είναι η πραγματικότητα. Εάν πέρασαν είκοσι πέντε έτη, τουλάχιστον, για την έγκριση της Πράξης Εφαρμογής του σχεδίου πόλεως Περιγιαλίου, ίσως περάσουν άλλα τόσα, για να υλοποιηθεί, πλήρως, ο οικιστικός σχεδιασμός για την περιοχή! Με τις υπάρχουσες συνθήκες, κυρίως τις οικονομικές, δεν επιτρέπονται παρά μόνο μικρά και σταθερά βήματα, όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Ευαγγελία Δρακονάκη, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018.

Ο Δήμος Καβάλας έχει συγκεντρώσει μόλις ένα εκατομμύριο ευρώ, από την εισφορά σε χρήμα που κατέβαλε μερίδα των ιδιοκτητών των οικοπέδων που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως, ενώ για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών χρειάζονται γύρω στα τριάντα εκατομμύρια ευρώ(!), όπως ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα.

Από την άλλη πλευρά, η κεντρική διοίκηση συνεχίζει να περικόπτει τη χρηματοδότηση προς τους Δήμους, ενώ δεν υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα για έργα οδοποιίας. Η Τεχνική Υπηρεσία, είπε η Ευ. Δρακονάκη, συνεργάζεται με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), με σκοπό να γίνουν, με τα όποια χρήματα συγκεντρώθηκαν από την εισφορά σε χρήμα και από πόρους του Δήμου (Σ.Α.Τ.Α.), τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Έτσι ώστε, στη συνέχεια να χαραχθούν και να ασφαλτοστρωθούν οι οδοί. Με τα υπάρχοντα χρήματα, πρόσθεσε, θα κατασκευαστεί μία κεντρική οδική αρτηρία, η οποία θα συνδέει την οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, που διασχίζει το παραλιακό μέτωπο, με την οδό Αγίου Τρύφωνος. Η οδική αυτή αρτηρία, θα εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής (δημοτικό στάδιο, κλειστό κολυμβητήριο και μελλοντικά το καινούργιο κλειστό γήπεδο), καθώς και στις εργατικές κατοικίες.

Αρκετοί από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν την εισφορά σε χρήμα, για τα έργα υποδομής, την ανταλλάσσουν με εισφορά σε γη. Αυτό, σημείωσε η αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, είναι καλό, γιατί ο Δήμος Καβάλας θέλει να δημιουργήσει «τράπεζα γης», αλλά και αρνητικό, διότι στερούνται πόροι που θα αξιοποιούνταν στην κατασκευή των έργων υποδομής.

Δεδομένης της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, που θα συνεχιστεί παρά την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική επιτροπεία, είναι αμφίβολο ότι οι οικοπεδούχοι θα μπορέσουν να συνεισφέρουν οικονομικά στην ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού στο Περιγιάλι. Συγχρόνως, το ποσό που απαιτείται (σ.σ. τριάντα εκατομμύρια ευρώ), είναι απαγορευτικό για τον Δήμο Καβάλας και μόνο αν υπάρξει γενναία (και σταθερή) οικονομική βοήθεια από το κράτος, οι αναγκαίες υποδομές θα κατασκευαστούν πιο γρήγορα.

Επομένως, πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο θα αντιμετωπίσουν και οι επόμενες διοικήσεις του Δήμου Καβάλας, είτε είναι η ίδια με τη σημερινή, είτε άλλου συνδυασμού. Δυστυχώς, αν και το γνωρίζουν καλά οι επικεφαλής των σημερινών συνδυασμών της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, επιχειρούν, με μικροπολιτική σκοπιμότητα, να στρέψουν τη συζήτηση προς άλλη κατεύθυνση, προκειμένου να αποφύγουν να πούνε στους κατοίκους του Περιγιαλίου, πως θα κατασκευάσουν τις υποδομές (σ.σ. με ποιους πόρους) και με ποιο χρονικό ορίζοντα, όταν και αν γίνουν διοίκηση του Δήμου.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου 2018 παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου Περιγιαλίου και ο νομικός σύμβουλος, οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις από τη δημοτική αρχή, για την κατηγορία που τους απήυθυνε ότι υποκινούνται πολιτικά και λόγω της προεκλογικής περιόδου. Για μερικά λεπτά προκλήθηκε ένταση, από την οποία φάνηκε ποιο θα ήταν το κλίμα στη λαϊκή συνέλευση, που ζήτησε να γίνει το διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου, για ενημέρωση των οικοπεδούχων και των κατοίκων από τη δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Αφού ηρέμησαν τα πνεύματα, αποφασίστηκε να εισαχθεί στην επόμενη συνεδρίαση ειδικό θέμα για το Περιγιάλι και αν χρειαστεί, να γίνει μία ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης στη δημοτική βιβλιοθήκη.

Στα ευχάριστα της συνεδρίασης, ήταν η βράβευση του νεαρού Αθανάσιου Τζανετάκη, ο οποίος συμμετείχε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό νέων της Eurovision και έφτασε έως τον ημιτελικό. Η δήμαρχος δώρισε στον ταλαντούχο νέο Καβαλιώτη μία χειροποίητη κιθάρα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΑΛΛΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ