Πραγματοποιήθηκε μία ακόμα δράση της Πράξης: «Διαθεματική προσέγγιση της ιστορίας της Εγνατίας οδού, της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής-Άυλος πόρος», που υλοποιεί η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Δήμου Καβάλας «Δημωφέλεια». Στην δράση, με τίτλο: «Καππαδοκία, γη προγονική», συμμετείχαν τα δύο τμήματα της ΣΤ’ τάξης του 11ου δημοτικού σχολείου Καβάλας, στον χώρο του ιστορικού και εθνολογικού μουσείου Νέας Καρβάλης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, οι μαθητές ολοκλήρωσαν, με απόλυτη επιτυχία, τις 11 αποστολές της δράσης αυτής, μεταξύ των οποίων αναζήτησαν και κατέγραψαν κειμήλια και αντικείμενα της καθημερινής ζωής, όπως έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες, παραδοσιακές φορεσιές, εκκλησιαστικές εικόνες και αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού.

Ακολούθησαν δύο δράσεις από το 17ο και 8ο δημοτικό σχολείο Καβάλας. Δύο τμήματα της Ε’ τάξης του 17ου δημοτικού σχολείου επισκέφτηκαν το ναυτικό μουσείο Καβάλας και υλοποίησαν την δράση με τίτλο: «Μία θάλασσα μνήμης», σε έναν χώρο που φυλάσσεται τμήμα της ναυτικής παράδοσης της Καβάλας. Το 8ο δημοτικό σχολείο, με δύο τμήματα της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, υλοποίησαν την δράση με τίτλο: «Οι δρόμοι της Ρώμης-Εγνατία οδός». Επισκέφτηκαν την αρχαία Εγνατία οδό, μία διαδρομή μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, ενημερώθηκαν για την ιστορία της οδού κι έπειτα, οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν στους μαθητές την μεθοδολογία ενός μοντέλου ρωμαϊκού δρόμου σε κλίμακα. Πρόκειται για την Engineer designing process, ή «κύκλο του μηχανικού». Οι μαθητές δημιούργησαν το μοντέλο με πέτρες, έφτιαξαν τον χάρτη της Via Egnatia σε μορφή πάζλ, μέτρησαν την απόσταση της Εγνατίας οδού, εντόπισαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής και παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τον αυτοκράτορα Τραϊανό.

Η «Δημωφέλεια» ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς του 11ου δημοτικού σχολείου, Νικολέτα Ιατρού, Μαρία Ιωάννου, του 17ου δημοτικού σχολείου, Γεώργιο Φωτόπουλο, Ειρήνη Ζαραφειάδου και του 8ου δημοτικού σχολείου, Κωνσταντίνο Τομαρά, Βασίλη Παναγιωτόπουλο, για την άψογη συνεργασία και την καθοριστική συμβολή τους. Επίσης, εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το στελεχιακό δυναμικό των μουσειακών χώρων και προς όλους όσοι συνέδραμαν στην επιτυχή πραγματοποίηση των επισκέψεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ