• Για πρόωρες εθνικές εκλογές συζητάμε, αλλά θα έχουμε πρόωρες δημοτικές (και περιφερειακές) εκλογές! Τον Μάιο του 2019, αντί για το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Εκτιμούμε πως δεν θα γίνουν τότε και οι εθνικές εκλογές, όπως φοβάται η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία δήλωσε προβληματισμένη με την επιλογή των κυβερνώντων για την αλλαγή της ημερομηνίας και ακόμα περισσότερο, για την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των εκλογών με απλή αναλογική.
  • Θεωρούμε ότι οι εκλογές στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν μαζί, θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση ως «επίσημη σφυγμομέτρηση» για την αποδοχή που έχει από τον ελληνικό λαό. Εάν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, ίσως προχωρήσει αμέσως μετά, τον Ιούνιο του 2019, στην προκήρυξη εθνικών εκλογών! Εκτός αν υπάρξει ανατροπή, λόγω του ζητήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων και της επικύρωσης στη Βουλή της συμφωνίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες και οι εθνικές εκλογές προηγηθούν (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2019).
  • Προς το παρόν, εκείνο που απασχολεί εμάς περισσότερο, είναι η κατάσταση στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Ειδικότερα στον Δήμο Καβάλας, αφού η πρόωρη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών θα προκαλέσει, πράγματι, αναστάτωση στη λειτουργία της διοίκησης. Η Δ. Τσανάκα θα κληθεί να «βάλει τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη». Δηλαδή, να συνεχίσει με ομαλό τρόπο να διοικεί τον Δήμο και παράλληλα, να κάνει την προετοιμασία για τις εκλογές. «Από σήμερα και για ένα οκτάμηνο, πρέπει να παρατήσουμε τις δουλειές του Δήμου και να πιάσουμε τον προεκλογικό αγώνα», είπε.
  • Θα είναι σφάλμα αν «παρατήσει τις δουλειές του Δήμου», για να κάνει μόνο προεκλογικό αγώνα. Όσο τις επιτρέπουν ο χρόνος και η ανταπόκριση από την κεντρική διοίκηση, γιατί παίζει ρόλο ότι έχει απέναντι μία κυβέρνηση, που την αντιμετωπίζει ως δήμαρχο που στηρίζεται από την μεγάλη αντίπαλο πολιτική παράταξη (Νέα Δημοκρατία), οφείλει να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή έργου και στον προεκλογικό αγώνα. Εάν το καταφέρει, θεωρούμε πως θα συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές ως το μεγάλο φαβορί για τη νίκη.
  • Όποιος εργάζεται και παράγει έργο, δεν έχει να φοβηθεί κανένα και τίποτα. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται την προσπάθεια, τις δυσκολίες, το αποτέλεσμα και, κυρίως, την κοροϊδία. Αν διακρίνουν ότι υπάρχει ειλικρινή διάθεση, παρά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση κάποιων στόχων, θα δείξουν ελαστικότητα. Αντιθέτως, θα είναι αμείλικτοι απέναντι σ’ εκείνον που επιχειρεί να τους κοροϊδέψει.
  • Άλλωστε, έπειτα από τέσσερα έτη στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας, η Δ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της, έδωσαν τα «δείγματα γραφής» για τη δουλειά που κάνουν, τους στόχους και το έργο που έχουν παράγει. Επίσης, οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας έδωσαν (και δίνουν) εξετάσεις, για την ποιότητα της «αντιπολίτευσης» που ασκούν στη δημοτική αρχή. Από τώρα έως και τις εκλογές, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις στο ήδη διαμορφωμένο πολιτικό σκηνικό στον Δήμο Καβάλας. Η υποψηφιότητα του Θόδωρου Μουριάδη, που είναι γνωστή, δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες. Αναμένουμε τυχόν νέα πρόσωπα, για να επανατοποθετηθούμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ