Πραγματοποιήθηκε η τελευταία ενότητα του Cosmopolis festival με την ονομασία Cosmoclassical, που ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Καβαλιώτη συνθέτη, Γ.Α. Παπαϊωάννου. Για τις «Ημέρες Γ.Α. Παπαϊωάννου» οι διοργανωτές του Cosmopolis festival αναφέρουν τα ακόλουθα: «Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, η κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης φιλοξένησε τρεις ανάρπαστες συναυλίες, στο πλαίσιο διοργάνωσης του CosmoClassical 2022 και συγκεκριμένα του τριήμερου «Ημέρες Γ. Α. Παπαϊωάννου». Την αυλαία άνοιξαν οι “Canción de Arrabal” παρουσιάζοντας μία ατμοσφαιρική συναυλία με την Μαρία Ανισέγκου στο τσέλο, τον Κώστα Μακρυγιαννάκη στην κιθάρα και τον Κωνσταντίνο Ράπτη στο παντονεόν. Τα έργα, εμπνευσμένα από τις λαϊκές παραδόσεις και τα αστικά ιδιώματα των μητροπόλεων, ερμηνεύτηκαν σε διασκευές για τσέλο, κιθάρα και μπαγιάν, ή μπαντονεόν.

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, την σκυτάλη πήρε η συναυλία “Piano in love” και ο ταλαντούχος και πολυβραβευμένος πιανίστας, Μάνος Κιτσικόπουλος, παρέα με τον δημοσιογράφο, Μάκη Προβατά, στην αφήγηση κειμένων. Οι δυο τους παρουσίασαν ένα έργο βασισμένο στην «επανάσταση του ανθρώπου» με μέσο την τέχνη, τον έρωτα και την μουσική, με έργα του Μάνου Χατζηδάκη, Astor Piazzolla, Schubert-Liszt, Franz Liszt και Radiohead. Όλα τα έργα που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια της βραδιάς, ήταν μεταγραφές του ίδιου του πιανίστα. H συναυλία παρουσιάστηκε τον περασμένο χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το τριήμερο έκλεισε με την ξεχωριστή χορωδία “Voci Contra Tempo”, από την Θεσσαλονίκη. Το σύνολο αναζητώντας μία σύγχρονη ταυτότητα της ελληνικής χορωδιακής μουσικής, ερμηνεύεσαι σε πρωτότυπες χορωδιακές επεξεργασίες, έργα από το παραδοσιακό τραγούδι της Ελλάδας και των γειτόνων χώρων, όπως της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Στο 2ο μέρος της συναυλίας, η χορωδία παρουσίασε με εκπληκτικό στόμφο, κλασικά έργα του Μάνου Χατζηδάκη και του Μίκη Θεοδωράκη. Το γυναικείο σύνολο μάγεψε τους παρευρισκόμενους,  προσφέροντας το ιδανικό κλείσιμο του τριημέρου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ