-Θα λέγαμε πως η δημόσια αντιπαράθεση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, μεταξύ των εκπροσώπων της Energean και του σωματείου εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, βοήθησε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Παρά την παρελκυστική τακτική, κατά την άποψη μας, που ακολούθησε ο πρόεδρος του σωματείου «Το Βαρέλι» και δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Κελαϊδάκης, με προφανή σκοπό την δημιουργία (αρνητικών) εντυπώσεων σε βάρος της Energean.

-Ο Μανώλης Κελαϊδάκης προσπάθησε, αλλά θεωρούμε πως δεν πέτυχε, να μεταφέρει την αντιπαράθεση στο γήπεδο που νόμιζε ότι τον βόλευε, δηλαδή τις εργασιακές σχέσεις. Πως θα μπορούσε να διεξαχθεί μία εποικοδομητική συζήτηση, όταν η πρώτη φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ήταν, ότι αμφισβητεί το επενδυτικό σχέδιο για τον «πράσινο Πρίνο» και ότι το κείμενο για την αναδιάρθρωση, δηλαδή την εθελουσία έξοδο, είναι κατάπτυστο. Με την κοντόφθαλμη συνδικαλιστική λογική και νοοτροπία περασμένων (και ξεπερασμένων) εποχών, θέλει να αποδείξει ότι ο «Πρίνος» είναι και βιώσιμος και δεν χρειάζεται καμία αναδιάρθρωση στο προσωπικό.

-Όποιος άκουσε, με μεγάλη προσοχή, τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Energean, του Κώστα Νικολάου και του Σωτήρη Χιωτάκη, αντιλαμβάνονται πως η δραστηριότητα στον «Πρίνο», όπως την γνωρίζουμε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, φθίνει και οδηγείται προς το τέλος. Το ανέφερε ξεκάθαρα ο Κ. Νικολάου, ιδιαίτερα έμπειρος στον χώρο των υδρογονανθράκων, ο οποίος είπε ότι: «Η εποχή των παχιών αγελάδων πέρασε», ότι παντού στον κόσμο υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία έπαψαν να παράγουν και ότι στο μέλλον, μπορεί να υπάρχει παραγωγή πετρελαίου, αλλά θα μειώνεται η ζήτηση. Κι αυτό, γιατί η ανθρωπότητα στρέφεται προς άλλες πηγές ενέργειας, που είναι φιλικότερες προς το φυσικό περιβάλλον και το κλίμα. Ακόμα και το φυσικό αέριο θα θεωρείται σε μερικές δεκαετίες ξεπερασμένο! Το σχέδιο (project) για την αποθήκη φυσικού αερίου στο πεδίο «Νότια Καβάλα», όταν παρουσιάστηκε το 2010 από τον Μαθιό Ρήγα (διευθύνοντα σύμβουλο της Energean) είχε θεωρηθεί πρωτοποριακό τότε. Σήμερα, μία δεκαετία μετά, το σχέδιο αυτό είναι ξεπερασμένο, σχολίασε ο Κ. Νικολάου.

-Είναι προφανές πως ο «Πρίνος» που γνωρίζουμε έκλεισε τον κύκλο ζωής του. Κι αυτό είναι νομοτελειακό. Επίσης, πρέπει να αποδεχτούμε πως τα Πετρέλαια Καβάλας είναι μία θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Energean. H Energean είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Έχει μετόχους απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον της εταιρείας. Ο Μ. Ρήγας και τα άλλα διοικητικά στελέχη λογοδοτούν στους μετόχους και όχι στο σωματείο εργαζομένων μιας θυγατρικής εταιρείας. Έτσι συμβαίνει στις σοβαρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Η Καβάλα και τα «Πετρέλαια», επομένως, δεν είναι το επίκεντρο του κόσμου. Οι μέτοχοι της Energean δεν θέλουν στον όμιλο μία ζημιογόνο δραστηριότητα, η οποία θα είναι «ανοιχτή πληγή». Κι όμως, η διοίκηση έκανε μία πρόταση να κλείσει η «πληγή» και ο «Πρίνος» να συνεχίσει να υπάρχει για άλλα σαράντα έτη. Συνεχίζοντας τις «παρεμβατικές γεωτρήσεις» (στο πεδίο «Έψιλον»), για να υπάρχει μία υποτυπώδης παραγωγή πετρελαίου τα επόμενα έτη και να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας. Αλλά, η δραστηριότητα αυτή, δεν μπορεί να κρατάει επιχειρηματικά «ζωντανή» την Καβάλα εσαεί. Κατά την ταπεινή μας άποψη, το διακύβευμα είναι αυτό. Δυστυχώς, όταν γίνονται μεγάλες αναδιαρθρώσεις, στον «Πρίνο» έχουμε «αλλαγή σελίδας», θα έχουμε και «παράπλευρες απώλειες», όπως απώλεια θέσεων εργασίας. Με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, η μετάβαση θα γίνει με μερικούς κραδασμούς και όχι βιαίως με ένα «λουκέτο» στον «Πρίνο» (και μαζικές απολύσεις).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ