-Πριν από δύο έτη, τον Απρίλιο του 2019, ο τέως πρόεδρος (και διευθύνων σύμβουλος) του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, Χρήστος Ηλιάδης, ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε ότι, στον διαγωνισμό που θα κάνει το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. (σ.σ. μοναδικός μέτοχος της Ο.Λ.Κ. Α.Ε.) για την παραχώρηση δραστηριοτήτων στο λιμάνι «Φίλιππος Β», δεν θα περιλαμβάνεται μία έκταση στην χερσαία ζώνη, όπου θα κατασκευαστούν οι βασικές κτηριακές υποδομές του λιμανιού και κυρίως το τελωνείο. Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση δραστηριοτήτων δεν έγινε ακόμα, αλλά ούτε κατασκευάστηκαν το κτήριο διοίκησης, οι αποθήκες και το τελωνείο. «Θα ζητήσω την συμβολή των βουλευτών και των τοπικών φορέων για το θέμα αυτό που πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να γίνει τελωνείο και να μεταφερθούν εκεί όλες οι Υπηρεσίες, για να μην υπάρχουν στο κεντρικό λιμάνι», είπε.

-Θεωρούμε πως δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η κατασκευή των καινούργιων εγκαταστάσεων στο λιμάνι «Φίλιππος Β». Τα γραφεία του Ο.Λ.Κ. πρέπει να βρίσκονται εκεί, όπως και το τελωνείο, μαζί με το Χημείο του κράτους. Το κτήριο όπου στεγάζονται το τελωνείο και το Χημείο, στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», πρέπει να αξιοποιηθεί για την εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης. Το συγκεκριμένο κτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ξεχωριστός επιβατικός σταθμός για την ακτοπλοΐα και για τους επιβάτες του υδατοδρόμιου, ενώ ο υπάρχων σταθμός θα εξυπηρετεί μόνο την πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Πρίνου. Όταν κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο και ο σταθμός επιβατών κρουαζιέρας, το λιμάνι «Απόστολος Πάυλος» θα προσφέρει ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό.

-Αναρωτιόμαστε, επομένως, γιατί καθυστερούν οι κτηριακές υποδομές στο λιμάνι «Φίλιππος Β», οι οποίες δεν συνδέονται με την παραχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτη, ή ιδιώτες, μέσω του διαγωνισμού που θα γίνει. Μήπως δεν υπάρχει η σχετική μελέτη, για να ενταχθεί το έργο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης; Μήπως υπάρχει η μελέτη, αλλά δεν υποβλήθηκε στο Υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, ή την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης; Μήπως υπάρχει άλλο πρόβλημα; Η διοίκηση του Ο.Λ.Κ. πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα την υλοποίηση του έργου αυτού, γιατί συνδέεται, όπως προαναφέραμε, με την αναβάθμιση του λιμανιού «Απόστολος Παύλος».

-Επίσης, η διοίκηση του Ο.Λ.Κ. οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία, για το ζήτημα της παραχώρησης τμημάτων του παραλιακού μετώπου στον Δήμο Καβάλας. Πρόκειται για 21 στρέμματα, περίπου, που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι θα παραχωρηθούν στον Δήμο Καβάλας. Από την πλευρά του, ο Ο.Λ.Κ. πραγματοποίησε τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου τα τμήματα αυτά να αποχαρακτηριστούν και να αποδοθούν στον Δήμο. Μετά τον αποχαρακτηρισμό, ωστόσο, περιήλθαν στο ελληνικό δημόσιο! Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στον Δήμο Καβάλας, επομένως, χρειαζόταν η ψήφιση σχετικής νομοθετικής τροπολογίας, η οποία είναι άγνωστο αν κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μεταξύ των τμημάτων που θα αποδοθούν στον Δήμο Καβάλας, είναι το παραδοσιακό ναυπηγείο (καρνάγιο) κι ένα τμήμα στο πάρκο Φαλήρου, που περιλαμβάνει, αν δεν κάνουμε λάθος, το ανοιχτό κολυμβητήριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ