• Παλιότερα, η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης είχε μία αξιοζήλευτη πολιτιστική δραστηριότητα, με την οποία πρόβαλε, παράλληλα, τον τόπο. Η δραστηριότητα αυτή, ωστόσο, μειώθηκε αισθητά, θα λέγαμε ότι ατόνησε, τα τελευταία έτη. Το σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Στέγης Πολιτισμού θεωρεί υπεύθυνη για την πολιτιστική απομόνωση της Νέας Καρβάλης τη δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας.
  • Είναι θεμιτό, να διεκδικεί η Στέγη Πολιτισμού και η Νέα Καρβάλη μερίδιο στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Καβάλας, όμως οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον πολιτισμό εκεί πρέπει να δείξουν μία δραστηριότητα, να καταθέσουν προτάσεις. Τους αρκεί, μόνο, να παρουσιαστεί μία θεατρική παράσταση, ή μία συναυλία του φεστιβάλ Φιλίππων στο θέατρο του παραδοσιακού οικισμού «Ακόντισμα», για να αισθανθούν ότι ο Δήμος Καβάλας τους σκέφτεται; Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά δεν είναι λόγος που θα κάνει τον θεατή να προτιμήσει το «Ακόντισμα» από το φρούριο της Καβάλας, ή από το αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
  • Δεν ήταν πιο χρήσιμο να προτείνει η Στέγη Πολιτισμού μία παραγωγή, η οποία θα αναδεικνύει το τοπικό στοιχείο, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ Φιλίππων και να παρουσιαστεί στο θέατρο «Ακοντίσματος»; Άλλωστε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Θοδωρής Γκόνης, που είναι υπεύθυνος για το καλλιτεχνικό σκέλος του φεστιβάλ, θέλει να υπάρχουν τέτοιες παραγωγές στο πρόγραμμα, που δείχνουν ότι οι ντόπιες δυνάμεις του πολιτισμού μπορούν να στηρίξουν το μεγάλο φεστιβάλ της βόρειας Ελλάδας.
  • Όσον αφορά το φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα», έπαψε να προσελκύει τον κόσμο, γιατί είχε μονοδιάστατο χαρακτήρα. Την παρουσίαση μερικών χορευτικών συγκροτημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάλογα φεστιβάλ γίνονται και αλλού στη χώρα, που έχουν φολκλορικό χαρακτήρα. Το φεστιβάλ Cosmopolis δεν είναι τέτοιο φολκλορικό δρώμενο, όπως κακώς ανέφερε ο Καπλάνης Ιωσηφίδης της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης. Συνδυάζει τη διασκέδαση με την παράδοση, τη γνωριμία ξένων και εγχώριων πολιτισμών, τις τέχνες, τη γαστρονομία, τα παιχνίδια κ.ά, δράσεις. Είναι ένα πλήρες πολιτιστικό «πακέτο», που αρέσει στον κόσμο και έχει απήχηση σε όλες τις ηλικίες. Είναι μία πραγματική γιορτή για την πόλη, που αναδεικνύει το ωραιότερο και πιο ιστορικό τμήμα της, τη χερσόνησο της Παναγίας.
  • Το κυριότερο, όμως, στοιχείο, που το κάνει πετυχημένο, είναι ότι εργάζονται δεκάδες άνθρωποι για το αποτέλεσμα των τεσσάρων ημερών. Από το προσωπικό της κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια» και του Δήμου Καβάλας, έως τους εθελοντές που είναι η «ψυχή» της διοργάνωσης. Χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό, επομένως, δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
  • Εάν η διοίκηση της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης θεωρεί ότι η φιλοσοφία του έθνικ φεστιβάλ Cosmopolis δεν ταιριάζει με αυτή του φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα», ας αναλάβουν να συνεχίσουν (με την οικονομική στήριξη των φορέων της αυτοδιοίκησης) το φεστιβάλ που εκείνοι οραματίζονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ