Πολύς θόρυβος έγινε τις τελευταίες μέρες δεδομένου ότι τις μέρες των γιορτών του Πάσχα, από τις καμινάδες της ΒΦΛ έβγαιναν σύννεφα καπνού, που δημιουργούσαν μια αποπνιχτική κατάσταση και δυσκολία στην αναπνοή των κατοίκων της περιοχής της Νέας Καρβάλης. Για μια ακόμη φορά ήρθε στη δημοσιότητα το ζήτημα, του ποιος έχει την ευθύνη των ελέγχων της Βιομηχανίας, αν υπάρχουν σχετικά μηχανήματα για τους ελέγχους αυτούς κι αν υπάρχουν υπερβάσεις των ορίων στα εκλυόμενα αέρια.

Μάθαμε από τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο, ότι δεν υπάρχουν όργανα μέτρησης στην περιοχή, ενώ τα όργανα που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης (με τη μελέτη Ραψομανίκη), δεν λειτουργούν επειδή ξεπεράστηκε εκείνη η τεχνολογία. Ωστόσο, πέρασαν πολλά χρόνια, μετά την κατάργηση των Νομαρχιών, αλλά οι δυο Αντιπεριφερειάρχες που ακολούθησαν, ο Λάκης Γρανάς και ο Θ. Μαρκόπουλος, τίποτα δεν έκαναν για να δημιουργήσουν ή να ανακτήσουν τις κατάλληλες υποδομές για τον έλεγχο της ρύπανσης στην περιοχή μας και ιδιαίτερα της ΒΦΛ.

Ακούσαμε τον Θ. Μαρκόπουλο να λέει σε κάποιο ραδιόφωνο, ότι ξεκίνησε η Περιφέρεια να προμηθευτεί όργανα μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα. Θα μπορούσε όμως να έχει γίνει στα τέσσερα χρόνια που είναι στη διοίκηση της Περιφέρειας, ή και νωρίτερα. Επίσης, αν και δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για το ζήτημα του ελέγχου της ρύπανσης, η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, δήλωσε ότι είναι στα πρόθυρα να αγοράσει σταθμό ρύπανσης ο Δήμος. Βεβαίως και διαφωνούμε, αφού ο έλεγχος αυτός είναι δουλειά άλλων και ο Δήμος δεν πρέπει να ξοδεύει τόσα λεφτά για αλλότρια αντικείμενα. Και άντε και διαπίστωσε ότι η ΒΦΛ κάνει υπέρβαση των ορίων.

Με ποια αρμοδιότητα θα προσφύγει στον Εισαγγελέα, ή στις άλλες αρχές ελέγχου και πως θα υποχρεώσει την εταιρεία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα; Πέρα απ’ αυτό, έδωσε και την αφορμή στον πρώην Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, που στη θητεία του δεν έκανε τίποτα για να πιέσει να ληφθούν σχετικά μέτρα, να ειρωνεύεται τη Δήμαρχο Δ. Τσανάκα, πως «το ότι σκέφτηκε να αγοράσει σταθμό μέτρησης, δεν είναι και επίτευγμα». Η απάντηση είναι πως εκείνη τουλάχιστον, είχε αυτή την ευαισθησία, να αναλάβει έστω και τώρα σχετική πρωτοβουλία. Εκτός κι αν εκείνος θεωρεί πως είναι δικό του επίτευγμα που στις δυο θητείες του ως Δήμαρχος, αδιαφόρησε πλήρως και δεν έκανε απολύτως τίποτα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ