• Η πραγματοποίηση μιας σχολικής εκδρομής, ημερήσιας, ή πολυήμερης, γίνεται με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων του σχολείου και με ορισμένες προϋποθέσεις. Αφού πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, απαιτείται η λήψη σχετικής έγκρισης. Από τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις μετακινήσεις εντός του Νομού, από τον νομάρχη (σήμερα χωρικό αντιπεριφερειάρχη) για τις μετακινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της χώρας και από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου παιδείας, για τις εκδρομές στο εξωτερικό. Ούτε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε ο νομάρχης, ούτε η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου παιδείας, δεν εμπλέκονται στα διαδικαστικά ζητήματα των εκδρομών. Επίσης, η πραγματοποίηση εκδρομών, δεν είναι υποχρεωτική ούτε για τους καθηγητές, ούτε για τους μαθητές και δεν πρέπει να αναλαμβάνεται καμία δέσμευση, σε ότι αφορά μισθώσεις λεωφορείων κ.λπ., πριν από την τελική έγκριση της εκδρομής.
  • Φέτος, λόγω της ξαφνικής πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, οι σχολικές εκδρομές των τελειοφοίτων Λυκείου, οι λεγόμενες «πενταήμερες» εκδρομές, ματαιώθηκαν. Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών πιέζουν τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους, να επιστραφούν τα χρήματα που κατέβαλαν στα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μάλιστα, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι: «Είναι εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης, εδώ και δύο μήνες, να αντιμετωπίζει τις σχολικές εκδρομές σαν «πελάτες» ενός πρακτορείου, που αποφάσισαν να κάνουν μία εκδρομή και που μπορούν, σήμερα, να την μεταθέσουν σε μία άλλη ημερομηνία».
  • Για το ταξιδιωτικό πρακτορείο τα σχολεία είναι «πελάτες». Γι’ αυτό και υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών, του σχολείου και του πρακτορείου, για την πραγματοποίηση της εκδρομής. «Οι απαραίτητες συμφωνίες για λεωφορεία, ξενοδοχεία, ασφάλιση εκδρομέων κ.λπ., κλείνονται και υπογράφονται από επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του συμβουλίου, ή των συμβουλίων των μαθητικών κοινοτήτων που θα λάβουν μέρος στην εκδρομή, τον διευθυντή του σχολείου, έναν εκπαιδευτικό που ορίζεται από τον σύλλογο (διδασκόντων) του σχολείου κι έναν εκπρόσωπο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Για την επιλογή του πρακτορείου ταξιδιών, με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η εκδρομή, απαιτούνται περισσότερες από μία προσφορές, όπου αυτό είναι δυνατό (σ.σ. γίνεται διαγωνισμός για την καλύτερη προσφορά). Ο τελικός έλεγχος των εξόδων που θα πραγματοποιηθούν στην εκδρομή, από πόρους των μαθητικών κοινοτήτων, γίνεται από τον διευθυντή του σχολείου», αναφέρει η νομοθεσία για τις σχολικές εκδρομές.
  • Το Υπουργείο παιδείας, δηλαδή η κυβέρνηση, πήρε την απόφαση να κλείσουν όλες οι σχολικές μονάδες, άρα να ματαιωθούν και οι (προγραμματισμένες) σχολικές εκδρομές, για να προφυλάξει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς από την πανδημία. Στους όρους των ιδιωτικών συμφωνητικών, που προαναφέραμε, υποθέτουμε πως προβλέπεται τι γίνεται εάν δεν πραγματοποιηθεί η σχολική εκδρομή. Πως, επομένως, το Υπουργείο παιδείας θα παρέμβει, για να αλλάξει τους όρους ενός ιδιωτικού συμφωνητικού παροχής υπηρεσιών;
  • «Είναι απαράδεκτο, επίσης, να «σπρώχνει» η κυβέρνηση διευθυντές σχολείων, συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικούς και μαθητές, σε διαπραγματεύσεις με το κάθε πρακτορείο, για να βρεθεί λύση στα χρήματα που έχουν καταβάλει από το υστέρημα τους», αναφέρει, ακόμα, η ανακοίνωση της περιφερειακής Ομοσπονδίας γονέων και κηδεμόνων. Μα, το ιδιωτικό συμφωνητικό υπέγραψε η επιτροπή από εκπροσώπους των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, ούτε ο υπουργός παιδείας, ούτε ο αντιπεριφερειάρχης, ούτε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • «Οι σχολικές εκδρομές είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία από το κάθε Υπουργείο», ισχυρίζονται οι γονείς και κηδεμόνες. Υπήρξαμε μαθητές και συμμετείχαμε σε πενθήμερη σχολική εκδρομή, η οποία δεν έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι, ας μας επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, η «αποχαιρετιστήρια εκδρομή» σ’ ένα κύκλο δωδεκαετούς φοίτησης, πριν από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γι’ αυτό και δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σ’ αυτή. Όσον αφορά τα έξοδα, θυμόμαστε ότι το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου διοργάνωσε εκδηλώσεις, όπως χοροεσπερίδα (πάρτι), για τη συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να επιβαρυνθούν οικονομικά λιγότερο οι οικογένειες των μαθητών που δήλωσαν συμμετοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ