Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και τη «Δημωφέλεια», διοργανώνουν στη δημοτική καπναποθήκη Καβάλας, από 17 έως και 24 Μαΐου 2019, έκθεση σύγχρονης τέχνης, με τίτλο: «ο δρόμος ως τόπος και χώρος». Συμμετέχουν οι εικαστικοί: ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΥΡΤΖΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΖΗΚΙΔΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΜΑΡΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΟΝΙΑ ΚΑΠΛΑΝΗ, ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ, ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΛΑΦΑΖΑΝΙΔΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΛΕΟΝΟΓΛΟΥ, ΑΝΘΗ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ, ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΑΓΓΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή στις 8 το βράδυ (ώρες λειτουργίας:19:00-22:00 καθημερινά).

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η έκθεση πραγματεύεται την έννοια του δρόμου ως τόπου και χώρου. Ο χώρος αποτελεί μία αφηρημένη έννοια. Ο τόπος είναι ο βιωμένος χώρος. Ο δρόμος είναι ταυτόχρονα και χώρος και τόπος. Ο δρόμος ενώνει δύο τόπους. Μπορεί άλλοτε να έχει υλική υπόσταση, άλλοτε συμβολική, άλλοτε ουτοπική. Για κάποιους ανθρώπους, όπως οι άστεγοι και πρόσφυγες, ο δρόμος είναι τόπος.

Διερευνώνται, λοιπόν, ερωτήματα όπως, γιατί ένας τόπος αποπνέει γαλήνη, προκαλεί συγκίνηση, ηρεμία, ή αντίθετα φόβο, αποστροφή, ή ερωτήματα. Στο δρόμο εξελίσσεται η ιστορία. Είτε φέρνοντας σε επαφή πολιτισμούς, είτε μεγάλες συγκρούσεις. Άλλοτε είναι μία φανταστική σύλληψη, άλλοτε είναι φορτωμένος με μνήμες και βιώματα. Άλλοτε φιλοξένησε ιστορικά γεγονότα και άλλοτε μοναχικές ιστορίες. Άλλοτε είναι πνιγμένος στο φως και τους ανθρώπους και άλλοτε σκοτεινός και έρημος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

-Σάββατο 18 Μαΐου 2019 στις 8μ.μ. στον 4ο όροφο της καπναποθήκης, παρουσίαση του βιβλίου «μικροκατοικία» της αρχιτέκτονα, Σοφίας Βυζοβίτη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασίλης Κολώνας (αρχιτέκτων, ιστορικός, συγγραφέας, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας), Σαπφώ Αγγελούδη (αρχιτέκτων). Κείμενα θα αναγνώσει η Μαρία Κολτσακίδου.

-Κυριακή 19 Μαΐου 2019 στις 8μ.μ. στο χώρο της έκθεσης LIVE ELECTRONIC MUSIC, από τον Symose Paga.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ