Ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», ανέφερε ότι, το νομοσχέδιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής νομοθεσίας, υλοποιώντας τη δέσμευση της κυβέρνησης, για μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη και βιώσιμη ανταγωνιστικότητα.

Αναφέρθηκε στη διάταξη για την αδειοδότηση της θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας, χαρακτηρίζοντας τη ιδιαιτέρως σημαντική, δεδομένου ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στα θέματα των υδατοκαλλιεργειών. Οι επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία έτη από τις μεγάλες επιχειρήσεις και οι συνεργασίες και εξαγορές που επιτεύχθηκαν, δημιουργούν μεγάλη προοπτική ανάπτυξης και προσδίδουν στον κλάδο νέα δυναμική. Η Καβάλα, δήλωσε, είναι ο σημαντικότερος Νομός της βόρειας Ελλάδας στην ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και ειδικότερα των οστρακοκαλλιεργειών, με μεγάλη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης. Στην ευρύτερη περιοχή δυτικά του κόλπου Καβάλας δραστηριοποιούνται δεκάδες μονάδες μυδοκαλλιέργειας, οι οποίες καλλιεργούν το μεσογειακό μύδι και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, θ’ ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία περισσότερων μονάδων.

Αναλύοντας τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι περιλαμβάνονται ευεργετικές διατάξεις για τη διαδικασία ίδρυσης κτηνιατρείων, κτηνιατρικών κλινικών, κτηνοτροφικών μονάδων και εκτροφείων, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές για τη διάπραξη αδικημάτων ζωοκλοπής και ζωοκτονίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διάταξη, που υλοποίησε αίτημα χιλιάδων αγροτών, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η προθεσμία κατά την οποία μπορεί ένας εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, να υποβάλλει, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία, λόγω των αυξημένων καλλιεργητικών αναγκών. Ο Γιάννης Πασχαλίδης ήταν ο πρώτος που ανέδειξε τη σημασία του ζητήματος και πέτυχε να ληφθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε συνεχή επαφή με τους επαγγελματίες αγρότες.

Κλείνοντας την ομιλία του, συνεχάρη θερμά και ευχαρίστησε τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, γιατί είναι πάντα αρωγός στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, δηλώνοντας ότι: «Είναι μία μαύρη ημέρα για τη χριστιανοσύνη και τον ελληνισμό, η ψυχή μας είναι στραμμένη στην Αγία Σοφία, ένα μνημείο σύμβολο της ορθοδοξίας, που ανήκει, ωστόσο, σε όλη την ανθρωπότητα. Η μικρόψυχη απόφαση του Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί, προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της, επηρεάζοντας, όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και την παγκόσμια κοινότητα. Ας ελπίσουμε και καλούμε όλο τον χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο προς τούτο, σε αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, βροντοφωνάζοντας, όλοι μαζί, ένα μεγάλο «όχι» στην εργαλειοποίησή της».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ