• Δύο ώρες, περίπου, διήρκησε ο «πανικός» στην πόλη της Καβάλας, με τη χιονόπτωση που άρχισε γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου 2019. Ο βασικός λόγος, κατά την άποψη μας, ήταν ο μεγάλος αριθμός των οχημάτων που βγήκαν στους δρόμους την ώρα της αιχμής του καιρικού φαινομένου. Το χιόνι που έπεσε πυκνό κάλυψε σύντομα κάθε γωνιά της πόλης και ιδιαίτερα τις παρυφές της.
  • Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε τους πολίτες, που πανικόβλητοι προσπάθησαν να μετακινηθούν με τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα προς τις οικίες τους. Κι επειδή στην Καβάλα, οι κεντρικές οδικές αρτηρίες είναι περιορισμένες και το ανάγλυφο δύσκολο, μέσα σε λίγη ώρα το κέντρο της πόλης δέχτηκε μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Το επακόλουθο ήταν, να προκληθεί έντονο «μποτιλιάρισμα» και εκνευρισμός, αφού όλοι και όλες ήθελαν να φτάσουν γρήγορα στις οικίες τους, πριν το φαινόμενο ενταθεί και αποκλειστούν στους δρόμους.
  • Μέσα στον πανικό αυτό, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, έπρεπε να λειτουργήσει «αστραπιαία», προκειμένου να κρατήσει καθαρές τις οδούς και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.
  • Ας υποθέσουμε ότι εκείνες τις δύο ώρες της κορύφωσης του φαινομένου, στους δρόμους υπήρχαν λίγα οχήματα, ή καθόλου και τα εκχιονιστικά μηχανήματα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς εμπόδια. Ποιος θεωρεί ότι τα υπάρχοντα μηχανήματα είχαν τη δυνατότητα να καθαρίσουν και να διατηρήσουν καθαρές όλες τις βασικές οδούς της πόλης; Γι’ αυτό, επομένως, έγινε «κατανομή των διαθέσιμων δυνάμεων» και τέθηκαν προτεραιότητες.
  • Ακούστηκαν πολλά και γράφτηκαν άλλα τόσα, στη διάρκεια και τις επόμενες ώρες του καιρικού φαινομένου, το οποίο, σημειωτέον, είχε προβλεφθεί. Όπως, για παράδειγμα, ότι έπρεπε να υπάρχει μηχάνημα σε επιφυλακή στο κέντρο της πόλης, ώστε να προλάβει, άραγε τι; Το «μποτιλιάρισμα»; Φαντάζεστε να έβγαινε στην οδό Ερυθρού Σταυρού το μηχάνημα καθαρισμού και από πίσω το όχημα που έριχνε αλάτι, την ώρα της μεγάλης έντασης της χιονόπτωσης και του «πανικού» των οδηγών να φτάσουν στις οικίες τους;
  • Τα διαδοχικά ακραία καιρικά φαινόμενα απέδειξαν δύο πράγματα. Ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό. Αλλά το κυριότερο, ότι οι πολίτες δεν συνειδητοποίησαν πως η αλλαγή στον καιρό επιβάλλει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και νοοτροπία. Κανένα μέτρο, που λαμβάνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν θα πετύχει, χωρίς τη συνεργασία των πολιτών. Αν, δηλαδή, δεν εφαρμόσουν οι πολίτες ορισμένες βασικές οδηγίες, για τη δική τους ασφάλεια και για τη διευκόλυνση του έργου των Υπηρεσιών.
  • Εάν ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίες έχει αδυναμίες, οφείλουμε να βοηθήσουμε, όλοι και όλες, να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Ο «εχθρός» δεν είναι οι Υπηρεσίες, ούτε τα καιρικά φαινόμενα, αλλά ο κακός εαυτός μας, που βγάζουμε στις περιόδους κρίσεων και εκτάκτων καταστάσεων. Πριν την κριτική, λοιπόν, ας κάνουμε την αυτοκριτική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ