Ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ανεκτίμητου πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της Ορθοδοξίας, απαθανάτισαν με τον φωτογραφικό φακό, οι συμπολίτες, Θέμης Φασουλάς και Γιάννης Σταματιάδης, οι οποίοι ακολούθησαν την προτροπή του μητροπολίτη Χαλκηδόνας, κ. Αθανάσιου, να φωτογραφίσουν οτιδήποτε έχει σχέση με τη θρησκευτική παράδοση της Κωνσταντινούπολης (ιερούς ναούς, εικόνες, έγγραφα, κ.λπ.). Επί τρία έτη, οι δύο Καβαλιώτες συγκέντρωσαν ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο έγινε η αφορμή για την έκδοση ενός λευκώματος με τίτλο: «Πανάγια Προσκυνήματα Ιεράς Μητρόπολης Χαλκηδόνος Κωνσταντινούπολης». Η παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πνευματικής Εστίας της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

«Πρόκειται για ένα ξεχωριστό λεύκωμα, που έχει τη «σφραγίδα» συμπολιτών μας. Ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε να στηρίξει την έκδοσή του, γιατί έτσι δείχνουμε ότι στηρίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού. Τους Ρωμιούς που αγωνίζονται, για να διασώσουν την ελληνική και την Ορθόδοξη παράδοση στην Κωνσταντινούπολη. Οι συμπατριώτες μας που κατοικούν στη Χαλκηδόνα, συνεχίζουν μία μακραίωνη παρουσία εκεί», ανέφερε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στη συνέντευξη Τύπου για την προβολή της εκδήλωσης.

Μαζί της ήταν ο Θέμης Φασουλάς, ο οποίος είπε ότι επισκέπτεται τη Χαλκηδόνα επί δεκαπέντε συνεχή έτη και συμμετέχει στην περιφορά του Επιταφίου, τον οποίο σηκώνει μαζί με ντόπιους Έλληνες. Η φωτογράφιση των κειμηλίων, πρόσθεσε, άρχισε έπειτα από αίτημα του μητροπολίτη, κ. Αθανάσιου, για την ψηφιακή διάσωσή τους. Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης απευθύνθηκε στον Δήμο Καβάλας για την έκδοση του λευκώματος και η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε με χαρά. Οι φωτογραφίες δείχνουν τα εντυπωσιακά κειμήλια που σώζονται στις εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, χάρη στον κλήρο και τον Ορθόδοξο λαό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ