Για μία ακόμα φορά, σε διάστημα μερικών μηνών, η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας εκτέθηκε και υπέστη νέα ήττα στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο έχει την μειοψηφία των εδρών. Το τελευταίο πολιτικό ατόπημα αφορά στη ψήφιση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού του οικονομικού έτους 2021. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, η δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να αποσύρει την εισήγηση της, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Οικονομική Υπηρεσία να απαντήσει σε ερώτημα του δημοτικού συμβούλου Κώστα Κουνάκου και στο αίτημα του συναδέλφου του, επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για την Καβάλα», Νίκου Ξανθόπουλου, να εισαχθεί και η δική του πρόταση στην ψηφοφορία.

Έτσι, η συζήτηση του θέματος μεταφέρθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020. Πριν την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης, ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Ανάσα για τον Δήμο», Ηλίας Καλανταρίδης, επικαλέστηκε ένα νέο στοιχείο, το οποίο ανέτρεπε την κατάσταση και ακύρωνε την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, αλλά και την εναλλακτική πρόταση του Ν. Ξανθόπουλου, η οποία διαμορφώθηκε με γνώμονα τα στοιχεία και την μεθοδολογία της Οικονομικής Υπηρεσίας. Ρώτησε, συγκεκριμένα, ο Ηλ. Καλανταρίδης, αν η Οικονομική Υπηρεσία υπολόγισε τα έσοδα του έτους 2021, όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, με βάση τις «μικτές» επιφάνειες, δηλαδή τα δηλωθέντα ενεργά και τα μη ενεργά τετραγωνικά μέτρα. Αυτό, σημείωσε, δεν είναι νόμιμο, διότι ο υπολογισμός των εσόδων γίνεται βάσει των ενεργών τετραγωνικών μέτρων μόνο. Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ρώτησε τον προϊστάμενο της αρμόδιας Υπηρεσίας, Γιάννη Χατζηκωνσταντίνου, αν η εισήγησή του βασίστηκε στις «μικτές» επιφάνειες κι εκείνος απάντησε αρνητικά. Στη συνέχεια, όταν παρουσίασε την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως ο υπολογισμός των εκπτώσεων στα τέλη του έτους 2021 έγινε βάσει των εισπραχθέντων εσόδων των ετών 2019 και 2020, καθώς και των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που δηλώθηκαν από τους πολίτες το έτος 2020. Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, αν η διαφορά που προέκυψε αφορούσε στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων (ενεργών και μη ενεργών) των ετών 2019-2020 και των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων στον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. το έτος 2020.

Ο Ηλ. Καλανταρίδης ενημέρωσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου πως, αν συνεχιστεί η συνεδρίαση για την ψήφιση των δύο άκυρων προτάσεων θα αποχωρήσει. Ο πρόεδρος, Κώστας Πεφάνης, συνέχισε και ζήτησε από τον δήμαρχο να κάνει την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας και από τον Ν. Ξανθόπουλο την πρότασή του. Ο Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, επίσης, διάβασε την απάντηση, γιατί η Οικονομική Υπηρεσία απέρριψε την πρόταση του Ν. Ξανθόπουλου (σ.σ. για να τεθεί στην ψηφοφορία οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας), λέγοντας ότι αυτή παραβιάζει τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και δημιουργεί πλασματικά έσοδα. Ως εκ τούτου, θα αλλοιώσει τον προϋπολογισμό του Δήμου και θα απορριφθεί από τα ελεγκτικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων και ψηφοφορία μεταξύ των δύο εισηγήσεων. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Ν. Ξανθόπουλου. Η δημοτική Αρχή θεωρεί ότι, η πρόταση δεν θα εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, διότι δεν βασίζεται στην Κ.Υ.Α. Δυστυχώς, με ευθύνη του δημάρχου, ο οποίος δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, αναθέτοντας τον ρόλο αυτό σε υπηρεσιακό παράγοντα (τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας), με διαδοχικές επιλογές του, όπως σχολίασε η Δ. Τσανάκα, κάνει ρεζίλι τον Δήμο Καβάλας στα ελεγκτικά όργανα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι, οι εκπτώσεις που προτείνει η δημοτική Αρχή, για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού του έτους 2021, είναι 5% για τις κατοικίες και 15% για τα ακίνητα πάσης φύσεως οικονομικής εκμετάλλευσης. Ενώ, η πρόταση του Ν. Ξανθόπουλου προβλέπει έκπτωση γύρω στο 40%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ