• Νομίζουμε ότι, ο Θοδωρής Γκόνης δεν αμφισβητεί την οικονομική στήριξη, που παρείχε και παρέχει ο Δήμος Καβάλας, για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), αλλά και του φεστιβάλ Φιλίππων, το οποίο είναι ο «πρεσβευτής» της Καβάλας στον τομέα του πολιτισμού.
  • Ενοχλημένος, ωστόσο, από την κριτική που του ασκήθηκε προσφάτως, για την παρουσίαση παράστασης του φεστιβάλ στο ακριτικό νησί του Καστελόριζου, χωρίς τη συναίνεση της διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., σχολίασε ότι ο Δήμος Καβάλας χρηματοδότησε το τελευταίο φεστιβάλ με 40.000 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για τη διοργάνωση ενός πολιτιστικού γεγονότος του βεληνεκούς αυτού.
  • Ο Θ. Γκόνης ήθελε να πει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι παρά τους περιορισμένους πόρους, το φεστιβάλ καταφέρνει να «παράγει» δικά του πράγματα, τα οποία κερδίζουν την αναγνώριση του καλλιτεχνικού κόσμου και του κοινού. Κι αντί να επικροτείται η προσπάθεια αυτή, μερικοί ασκούν αρνητική κριτική σ’ εκείνον, επειδή έχει την καλλιτεχνική ευθύνη.
  • Δεν γνωρίζουμε εάν ο Θ. Γκόνης εξασφάλισε, ή δεν εξασφάλισε, την έγκριση να παρουσιάσει την επίμαχη παράσταση στο Καστελόριζο, η οποία σημειωτέον είναι δικό του δημιούργημα, αλλά θεωρούμε ότι οι παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πρέπει να έχουν την άδεια του διοικητικού συμβουλίου, για να παρουσιαστούν οπουδήποτε εκτός του προγράμματος του φεστιβάλ. Γιατί να αρνηθούν τα μέλη της διοίκησης το αίτημα του Θ. Γκόνη, να παρουσιάσει την παράσταση εκτός Καβάλας;
  • Για τον Θ. Γκόνη το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ, που διέθεσε ο Δήμος Καβάλας για το περασμένο φεστιβάλ Φιλίππων, δεν είναι επαρκές. Όμως, αν δεν δίνονταν τα χρήματα αυτά, είναι πολύ πιθανό να κινδύνευε η διεξαγωγή του φεστιβάλ! Διότι, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δεν βοήθησε οικονομικά τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό του καλοκαιριού στη βόρεια Ελλάδα, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού έστειλε, την τελευταία στιγμή, το ποσό των 30.000 ευρώ! Ο Δήμος Καβάλας, δηλαδή, ήταν και φέτος ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του φεστιβάλ.
  • Η δήλωση που έκανε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ότι το φεστιβάλ πρέπει να γίνει αυτόνομος Οργανισμός έγινε και στο παρελθόν. Είναι τυχαίο, άραγε, ότι δεν υλοποιήθηκε ακόμα; Κατά την άποψη μας, το φεστιβάλ Φιλίππων πρέπει να παραμείνει υπό την οργανωτική ομπρέλα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από τον Δήμο Καβάλας. Ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Σωκράτης Μποζούδης, χρειάζεται να κάνει μία συζήτηση, αρχικώς, με τον δήμαρχο, για να οριστεί ένα σταθερό ποσό επιχορήγησης από τον Δήμο τα επόμενα τέσσερα έτη. Το ίδιο πρέπει να ζητήσει από τον περιφερειάρχη Α.Μ.-Θ. και από τον υπουργό Πολιτισμού. Έτσι, το φεστιβάλ θα έχει έναν μίνιμουμ προϋπολογισμό κάθε έτος, τον οποίο μπορεί να αυξήσει αναζητώντας χορηγίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη δουλειά αυτή, θα αναθέσει η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σε κάποιο «εξωτερικό συνεργάτη», έπειτα από σχετικό διαγωνισμό και ειδική συμφωνία. Αναμένουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον Οργανισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ