Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμονα, τελέστηκε στο μέγαρο μουσικής Κομοτηνής, η ορκωμοσία του νέου περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη και των μελών του νέου περιφερειακού συμβουλίου, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023. Στο περιφερειακό συμβούλιο εκπροσωπούνται πέντε παρατάξεις και συμμετέχουν 45 σύμβουλοι (6 γυναίκες και 39 άνδρες).

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, στην τελετή ορκωμοσίας, που χαρακτηρίστηκε από αθρόα παρουσία πολιτών, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των θρησκευτικών και στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η συντονίστρια του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, Έλενα Σώκου, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος. «Θέλω να ευχηθώ κύριε περιφερειάρχη, η διακονία σας, να αναδείξει εσάς και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου άξιους αυτής της μεγάλης εμπιστοσύνης του λαού μας. Στην Ελλάδα καυχόμαστε για την δημοκρατία μας, για την ελευθερία των σκέψεων μας, αλλά όμως καυχόμαστε και γιατί στα δύσκολα πάντα γινόμαστε ένα», είπε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης, κ. Παντελεήμων. «Η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη είναι ένας υπέροχος τόπος, είναι ένας ευλογημένος τόπος, είναι μία γέφυρα, όπου ο Χριστιανισμός και ο μουσουλμανισμός συναντιούνται και είναι μία γέφυρα φιλίας, αγάπης, συνεργασίας. Προσπαθούμε η πρώτη είσοδος της Ελλάδας, η συνοριακή πύλη των Κήπων στον Έβρο, να μπει σε μία φάση ανακατασκευής. Μέσα στον επόμενο χρόνο, θα γίνει μία ριζική ανακατασκευή στον υπάρχοντα σταθμό, ώστε να γίνεται πολύ πιο εύκολα η διέλευση και μόλις φτιαχτεί η νέα γέφυρα, θα φτιαχτεί και ένας νέος υπερσύγχρονος σταθμός», σημείωσε ο Θ. Λιβάνιος, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον περιφερειάρχη και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο Απ. Τζιτζικώστας, αφού μεταβίβασε τις ευχές του, είπε: «Οι Περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είναι ένας ενιαίος χώρος με τεράστια προοπτική, αλλά και με κοινές προκλήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο κύριε περιφερειάρχη, θα αναλάβω πρωτοβουλία, με την συνεργασία την δική σας και του συναδέλφου μας από την Δυτική Μακεδονία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί η Μακεδονία είναι μία και είναι ενιαία και αυτά που μπορούμε να πετύχουμε μαζί, δεν μπορούμε να τα πετύχουμε χωριστά».

Ο Χρ. Τοψίδης δεσμεύτηκε ότι θα είναι περιφερειάρχης όλων των πολιτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και πρόσθεσε: «Στα πρόσωπα όλων των δημάρχων βλέπω είκοσι δύο συνεργάτες, με τους οποίους θα συνδιαμορφώσουμε και θα βελτιώσουμε την εικόνα της Περιφέρειας μας. Άλλωστε και οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης υπηρετούμε τον πολίτη, εργαζόμαστε για την βελτίωση της καθημερινότητας, την ενίσχυση των δομών και των υποδομών και εν τέλει την ανάπτυξη του τόπου». Στην συνέχεια, περιέγραψε το πλαίσιο της πολιτικής που θα ασκήσει η διοίκηση λέγοντας: «Η Περιφέρειά μας γίνεται μία σύγχρονη, ψηφιακή περιοχή. Δίπλα στον πολίτη, στον εργαζόμενο, στον επιχειρηματία. Με ψηφιακές υπηρεσίες και νέες τεχνολογίες στην διάθεση των πολιτών, για την οριστική κατάργηση της γραφειοκρατίας. Με χρηματοδοτήσεις και παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας. Με έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου. Με χρηματοδότηση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στις εξαγωγές. Με έργα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μία Περιφέρεια με υπηρεσίες για όλες και όλους. Με οξυμένα αντανακλαστικά. Κοινωνικά ευαίσθητη και πιο εθνικά υπερήφανη. Με έργα αναβάθμισης των σχολικών μονάδων. Με ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων. Με προσβασιμότητα σε δομές που υποστηρίζουν και φροντίζουν ευάλωτους συμπολίτες μας. Με ενίσχυση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και χρηματοδότηση προγραμμάτων ψυχικής υγείας. Με υπηρεσίες για όλες και όλους. Με αποτελεσματικότητα και στο έπακρο των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται η Περιφέρεια, που χτίζει γέφυρες ανάμεσα στην διοίκηση και του πολίτες. Γίνεται η Περιφέρεια της συμπερίληψης και της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών. Γίνεται η Περιφέρεια στον άξονα της οποίας βρίσκεται μόνο ο άνθρωπος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ