Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετέχοντας ως ομιλητής στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση, του Economist με θέμα: “Europe: Leaving indecisiveness behind?”, που διεξάγεται στην Αθήνα, είπε για την κατάσταση στα Βαλκάνια και τη συμφωνία των Πρεσπών τα εξής:«Επιζητούμε και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε σχέσεις καλής γειτονίας στον βαλκανικό περίγυρό μας. Τα Βαλκάνια είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπούν σε περιοχή παραγωγής σταθερότητας και όχι αστάθειας, όπως ήταν διαχρονικά, με μοιραία αποτελέσματα για την Ευρώπη και τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, για να γίνει αυτό, θεωρώ σημαντική την κατίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας. Η χώρα μου αποδεδειγμένα εργάστηκε γι’ αυτό με όλους. Ανησυχώ για την αναθεωρητική, ολίγον ανεξέλεγκτη, τουλάχιστον από τις μέχρι πρότινος δυτικές επιρροές της, Τουρκία, η οποία, αν μη τι άλλο, εκτός από το συνηθισμένο «μενού», τώρα τελευταία επανέρχεται με μία εξαιρετικά επιθετική ρητορική από κορυφαίους αξιωματούχους της. Αυτό μας ανησυχεί, αλλά δεν μας φοβίζει και για το λόγο αυτό, ενισχύουμε, σαν στρατιωτική επιλογή, ή προσπαθούμε να ενισχύσουμε, την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων μας».

Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε: «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός, ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Απλά, η άποψή μου είναι, με κάθε καλή πρόθεση και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι για να σταθεί αυτή η συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, επίσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τον υποδέχτηκαν ο υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός, Αλκιβιάδης Στεφανής. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε πλήρως από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και στη συνέχεια από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη. Ακολούθως, επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου μέσω τηλεδιάσκεψης επικοινώνησε με προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί: σε φυλάκιο επιτήρησης στρατού ξηράς στη νήσο Μεγίστη, στη Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ και στο κλιμάκιο αεροσκαφών επιφυλακής της 130 Σμηναρχίας Μάχης στη Λήμνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ