Θα συμφωνήσουμε με την πρόεδρο του συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός», Σοφία Νεοχωρίτου, ότι ο ελληνισμός έχει πολλές θλιβερές επετείους. Τις επετείους αυτές πρέπει να θυμόμαστε, γιατί διατηρούν άσβεστη τη μνήμη και παραδειγματίζουν τις επόμενες γενιές. «Η ιστορία μας πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία», σημείωσε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, αναφερόμενος στην περίοδο της Μικρασιατικής εκστρατείας, η οποία κατέληξε στην τραγωδία της Σμύρνης, με τον αφανισμό χιλιάδων Ελλήνων, Αρμενίων και άλλων χριστιανών από τους Τσέτες Τούρκους και τον «ξεριζωμό» όσων επέζησαν από τις πατρογονικές εστίες.

Ο Δήμος Καβάλας στηρίζει την πρωτοβουλία της προέδρου του συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός», να γίνει μία εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στην παραλία της πόλης. «Ο Δήμος τιμά την ιερή μνήμη των θυμάτων της καταστροφής αυτής. Στεκόμαστε με σεβασμό στους συμπατριώτες που θανατώθηκαν και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές του μεγάλου πολιτισμού που ανέπτυξαν στη γη της Μικράς Ασίας, αλλά και των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εδώ και δημιούργησαν μία νέα δυναμική Ελλάδα», είπε ο δήμαρχος στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019 στο Δημαρχείο.

Η Σ. Νεοχωρίτου εξήγησε πως δεν πρόκειται για εκδήλωση, αλλά για μία πράξη σεβασμού προς τα θύματα της καταστροφής. Ο κόσμος που θα συγκεντρωθεί στις 7:30 το απόγευμα στην παραλιακή οδό, στην παλιά αφετηρία των αστικών λεωφορείων, θα κρατάει κεριά, ή λαμπάδες και θα περπατήσει σιωπηλά και κατανυκτικά, μέσω της οδού Κουντουριώτη, μέχρι το μουσείο προσφυγικού ελληνισμού στην οδό Θ. Κολοκοτρώνη. «Καλούμε κάθε Καβαλιώτη, είτε είναι προσφυγικής καταγωγής, είτε όχι, να έρθει κρατώντας ένα κεράκι, ή μία λαμπάδα, για να περπατήσουμε όλοι μαζί μέχρι το μουσείο, όπου θα τραγουδήσουμε το τραγούδι «Όλα μας τα καράβια». Είναι χρέος μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των προγόνων μας», ανέφερε η Σ. Νεοχωρίτου.

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας, Σοφία Τσίγκου, η οποία συνεχάρη την συνονόματη πρόεδρο του συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός» και δήλωσε ευτυχής που συμμετέχει στην υλοποίηση της ιδέας. «Είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τα θύματα της καταστροφής. Χαιρόμαστε που η πορεία θα καταλήξει στο μουσείο προσφυγικού ελληνισμού, που είναι το «σπίτι της μνήμης», δήλωσε, ενώ ανακοίνωσε την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Η Ανατολή έδυσε», την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8 το βράδυ, στον παλιό κινηματογράφο Oscar.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Θ. Μουριάδης απεύθυνε κάλεσμα προς τους πολίτες του Δήμου Καβάλας που έχουν διάφορα κειμήλια, να τα προσφέρουν στο μουσείο προσφυγικού ελληνισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ