Οι αγρότες ζητούν να θεσπιστεί το «αγροτικό πετρέλαιο»

0

Τα συνεχώς διογκούμενα και άλυτα προβλήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων της περιοχής άκουσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, που την επισκέφτηκαν στο πλαίσιο ενημέρωσης των τοπικών θεσμικών εκπροσώπων. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, συζητήθηκε το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι τιμές των καυσίμων, η ρήτρα αναπροσαρμογής στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, οι τιμές των λιπασμάτων και των σπόρων, καθιστούν ασύμφορη και κοστοβόρα την παραγωγή. Οι εκπρόσωποι των γεωργών και των κτηνοτρόφων ζήτησαν να θεσπιστεί το «αγροτικό πετρέλαιο», με μειωμένη τιμή, το οποίο θα χρησιμοποιείται μόνο από τους παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα. Ακόμα, κρίθηκε μη ικανοποιητική η παρεχόμενη ελάφρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) και στην έλλειψη ανταπόκρισης του Υπουργείου για τις προτάσεις των εκπροσώπων των επαγγελματιών, ενώ έκαναν λόγο για εικονικές διαβουλεύσεις. Μίλησαν για την χορήγηση δικαιωμάτων του εθνικού αποθέματος σημειώνοντας ότι, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αδικείται κατάφορα, καθώς λαμβάνει υποπολλαπλάσια χρηματικά ποσά σε σύγκριση με άλλες Περιφέρειες της χώρας. Για το 2020, χαρακτηριστικά, οι δικαιούχοι έλαβαν 1,123 εκ. ευρώ, σε σύνολο 47 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την απαιτούμενη ηλεκτρονική κατάθεση ενοικιαστηρίων, με την υποχρεωτική αναγραφή του Α.Τ.ΑΚ. (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου), οι αγρότες-ενοικιαστές ζητούν την κατάργησή του, καθώς διαπιστώθηκαν άλυτα προβλήματα που θα οδηγήσουν σε έναν ατέρμονο κύκλο αδιεξόδων και το βάρος της εφαρμογής θα πέφτει στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται λόγω δυσλειτουργίας του ΕΛ.Γ.Α., κάνοντας λόγο για μεγάλες αποκλίσεις των ποσοστών ζημιάς σε αγροτεμάχια που υπέστησαν καταστροφές. Σημείωσαν, επίσης, την ανάγκη επίλυσης των στρεβλώσεων του αναχρονιστικού, όπως τον χαρακτηρίζουν, κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.

Η Σ. Ελευθεριάδου, από την πλευρά της, συμφώνησε για την σημασία ενίσχυσης και προστασίας του πρωτογενούς τομέα, ενημέρωσε για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της και για την απροθυμία του Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που τίθενται. Σημείωσε την καθυστέρηση στην αποζημίωση των παραγωγών της περιοχής για τα αδιάθετα προϊόντα λόγω COVID-19, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη και προκλητική την υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε ό,τι αφορά την χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, η οποία μειώθηκε (ποσοστιαία) δραματικά τα δύο τελευταία έτη. Ενώ, χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα και δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλάι των αγροτών και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ