Δυο ανακοινώσεις διαβάσαμε σχετικά με την διοργάνωση του Φεστιβάλ Γεύσεων που επρόκειτο να γίνει στο πάρκο του Φαλήρου, μετά από τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών εστίασης. Η μία ήταν από την παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου, «ο Τόπος της Ζωής μας» (που σε κάθε τέτοια διοργάνωση κατηγορούσε τη Δήμαρχο ότι κάνει «πανηγυράκια») και η άλλη από τον νέο Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη. Και στις δυο διαβάζουμε ότι είναι και με «τον Αστυφύλακα και με τον Χωροφύλακα».

Για παράδειγμα, ο Θόδωρος Μουριάδης γράφει ότι «Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να τις στηρίζουμε και να τις ενισχύουμε»… και επιχειρηματολογεί για να ενισχύσει αυτή την άποψη, αν και καθόλου δεν χρειαζόταν, αφού η πρώτη απόφαση για την παραχώρηση του πάρκου Φαλήρου ήταν νομίζουμε ομόφωνα θετική. Αμέσως μετά γράφει, ότι θα πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα. Στη συνέχεια, γράφει ακριβώς το αντίθετο. Ότι «δεν είναι δυνατόν, η τυπολατρία, η γραφειοκρατία και τυχόν ξεπερασμένες λογικές να κρατάνε τον Δήμο μας πίσω». Θα μας τρελάνει ο Θόδωρος!!!

Πρέπει, ως εκλεγμένος Δήμαρχος να παίρνει σαφείς θέσεις γιατί η τακτική «ήξεις αφίξεις», θολώνει το τοπίο . Πρέπει να μας πει, χωρίς περιστροφές, να γίνει το Φεστιβάλ, με τις παρανομίες, ή παρατυπίες όπως είχε σχεδιαστεί, ή να τηρηθεί η νομιμότητα και να μην γίνει; Η πρότασή του «να συνεργαστούμε, να συζητήσουμε το θέμα όλοι οι φορείς και να βρούμε λύση», τι ακριβώς σημαίνει; Το θέμα δεν συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου λήφθηκε η απόφαση να μην γίνει;

Αλλά να δούμε το θέμα από την αρχή. Εδώ μπερδεύεται ο εθελοντισμός, με μια επιχειρηματική δράση.  Με το πρόσχημα του εθελοντισμού, δεν μπορεί να υπάρχει επιχειρηματικότητα, άρα και κέρδος. Αν είναι εθελοντές και δεν έχει κέρδη από την δράση, ο Δήμος μπορεί να διαθέσει τον χώρο ακόμη και δωρεάν. Αν υπάρχει όμως επιχειρηματικό κέρδος, ο Δήμος υποχρεούται να έχει μέρος των κερδών, αν αποφασίσει να διαθέσει τον χώρο.

Σε ότι αφορά τις διαμαρτυρίες των επαγγελματιών εστίασης: Οι άνθρωποι αυτοί, για να μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους από τα καταστήματά τους, υπόκεινται σε ένα σωρό υποχρεώσεις και κανόνες από την Διεύθυνση Υγείας, που αν δεν τους τηρούν, πέφτουν μηνύσεις και πρόστιμα, μέχρι και κλείσιμο των καταστημάτων τους. Μπορεί κανείς να διατηρεί τα κρέατα σε ψυγειάκι πάγου, μέχρι να έρθει η ώρα να τα ψήσει και να τα διαθέσει στο κοινό και μάλιστα χωρίς να κόψει απόδειξη;;; Βεβαίως και όχι. Δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, για όσους επαγγελματίες παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ Γεύσεων, να παραβλέπονται αυτοί οι κανόνες; 

Ο αντίλογος θα πει, «μα το ίδιο δεν συμβαίνει με το cosmopolis και με τους Συλλόγους που ψήνουν σουβλάκια στις εκδηλώσεις τους»; Βεβαίως. Η διαφορά είναι, ότι δεν υπάρχει επιχειρηματικό κέρδος στις περιπτώσεις αυτές. Για το λόγο αυτό, γίνεται και μια παράβλεψη, με τη λογική, ότι ο Δήμος, ή οι Σύλλογοι, απλώς εισπράττουν το κόστος των προϊόντων και έχουν την ευθύνη για τα προϊόντα που θα διαθέσουν και για την υγιεινή τους.

Τελικά, να μας πουν ξεκάθαρα και να μην λαϊκίζουν, ο νέος Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, όπως και ο Μάκης Παπαδόπουλος, επίδοξος Δήμαρχος, ποια ακριβώς είναι η θέση τους, δεδομένου πως στο μέλλον είναι πολύ πιθανόν να αντιμετωπίσουν αυτό, ή άλλο παρόμοιο πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ