• Το είπε και ο ίδιος ο Βανζέλ, ότι η πρόταση για την «μητροπολιτική πλατεία» της Καβάλας, η οποία θα εκτείνεται «πιάτο» μπροστά από το Δημαρχείο, είναι μαξιμαλιστικό σχέδιο.
  • Καταρχάς, καρντάσι Βανζέλ, οι δημοτικές Υπηρεσίες θα μετακομίσουν, ίσως εντός του 2019, στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού (Ε.Ο.Κ.). Επομένως, τα δύο κτίρια, δηλαδή το σημερινό Δημαρχείο και το λεγόμενο «κίτρινο» κτίριο, όπου στεγάζεται η Τεχνική Υπηρεσία, θα αδειάσουν.
  • Επίσης, προτείνεις να «ανέβει επίπεδο» ο δημοτικός κήπος και να φτάσει στο ύψος της οδού Κύπρου, ώστε να «υπογειοποιηθούν» τμήματα των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Ερυθρού Σταυρού και να κατασκευαστεί ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης. Η κατεδάφιση της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας και του Ι.Κ.Α. έγινε «προαιρετική».
  • Μπορεί να σου φανεί αστείο και ανούσιο, αλλά πιστεύω ότι αυτή η υψομετρική διαφορά, μεταξύ των θαυμάσιων κτιρίων του Δημαρχείου, του «κίτρινου» κτιρίου, της Μεγάλης Λέσχης και του Μεγάρου Τόκου, δίνει την ομορφιά στον δημοτικό κήπο Καβάλας. Ο επισκέπτης, δηλαδή, ευρισκόμενος στο χαμηλό επίπεδο, μπορεί να θαυμάζει τα προαναφερθέντα κτίρια, ενώ ανεβαίνοντας στην οδό Κύπρου, να απολαμβάνει μία «πανοραμική θέα» του δημοτικού κήπου και μέχρι την παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης. Το πάρκινγκ «Ροδόπη» εξυπηρετεί τις ανάγκες στάθμευσης στην περιοχή και αν μεγαλώσει ο αριθμός των θέσεων, θα αυξήσουμε τον κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο της πόλης. Τέλος, τα κτίρια της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας και του Ι.Κ.Α. θεωρούνται «τοπόσημα» για την πόλη και θα είναι κρίμα να κατεδαφιστούν.
  • Μη λησμονούμε ότι, η περιοχή μπροστά από την οδό Κύπρου μέχρι και την παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης, ήταν κάποτε θάλασσα και προέκυψε από επίχωση. Η Καβάλα, άλλωστε, οφείλει την ομορφιά και τη γραφικότητά της στον αμφιθεατρικό χαρακτήρα και στα διαφορετικά «επίπεδα» που είναι χτισμένη. Μία «επίπεδη» πόλη δεν έχει γραφικότητα, όσο μεγάλα πάρκα, δρόμους και πλατείες κι αν διαθέτει.
  • Εγώ θα προτιμήσω να γίνει μία ωραία ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και σε συνδυασμό με την ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη και την «ενοποίηση» των δύο πλατειών, του δημοτικού κήπου, των πεζόδρομων και της αγοράς Αγίου Νικολάου, η πόλη θα αποκτήσει το «μητροπολιτικό κέντρο» της!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ