• Ήταν Μάρτιος του έτους 2017, όταν ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισκέφτηκε την Καβάλα και σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο Δημαρχείο παρουσία της δημάρχου, Δήμητρας Τσανάκα και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, ανακοίνωσε την παραχώρηση τμημάτων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού «Απόστολος Παύλος» στον Δήμο Καβάλας. Τον περασμένο Μάιο (2018), έγινε γνωστό ότι τα τμήματα αυτά αποχαρακτηρίστηκαν και δεν αποτελούν, πλέον, χερσαία ζώνη του λιμανιού. Αυτό σημαίνει, ότι έπαψε να ανήκουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, άρα και του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά επιστράφηκαν στο ελληνικό δημόσιο!
  • Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η εξέλιξη είναι θετική, ή αρνητική, για τη διεκδίκηση του Δήμου Καβάλας. Το βέβαιο είναι, ότι η δημοτική αρχή πρέπει να απευθυνθεί στον «ιδιοκτήτη» των εκτάσεων αυτών, για να εξασφαλίσει και ουσιαστικά την παραχώρηση τους. Διανύουμε τον Αύγουστο του έτους 2018, ωστόσο η επαφή με το ελληνικό δημόσιο δεν έγινε (απ’ όσο γνωρίζουμε). Ευελπιστούμε πως η πολιτική βούληση εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά χρειάζεται και η ενεργοποίηση του Δήμου Καβάλας, πριν μας προλάβουν οι εθνικές εκλογές και ανατραπεί η κατάσταση!
  • Επ’ ευκαιρία, είναι καιρός η διοίκηση του Δήμου Καβάλας και συγκεκριμένα η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, να κάνει πράξη τη δήλωση ότι διεκδικεί τη χρήση της αποθήκης του τελωνείου στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος», με σκοπό την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το καλοκαίρι ήταν μία ευκαιρία, για να γίνουν εκεί (σε ένα τμήμα της αποθήκης) κάποιες εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» και το φεστιβάλ Φιλίππων.
  • Θεωρούμε ότι το ελληνικό δημόσιο, δεν έχει κάποιο λόγο να μην παραχωρήσει τον χώρο στην κοινωνία της Καβάλας, για να απολαμβάνει κάποιες εκδηλώσεις πολιτισμού, οι οποίες δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στους υπάρχοντες δημοτικούς και μη χώρους. Θα ήταν ωραίο να μιμηθούμε το παράδειγμα του λιμένα Θεσσαλονίκης, που σφύζει από πολιτιστική δραστηριότητα όλη τη διάρκεια του έτους, με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων που προσελκύουν πολύ κόσμο.
  • Προτείνουμε στη «Δημωφέλεια», που απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία στη διοργάνωση φεστιβάλ, να επεξεργαστεί κάποια ιδέα, για ένα φεστιβάλ που θα γίνει «σημείο αναφοράς» στη διάρκεια του χειμώνα και θα διεξάγεται στην αποθήκη του τελωνείου, όπως διεξαγόταν, για κάποια χρόνια, η έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Είμαστε βέβαιοι ότι θα σκεφτούν κάτι ενδιαφέρον, ώστε να το αγκαλιάσουν οι Καβαλιώτες και συγχρόνως να προσελκύσει επισκέπτες στην πόλη. Είναι κρίμα να μένει αναξιοποίητος ένας τέτοιος μεγάλος χώρος μέσα στον αστικό ιστό και σε πολύ καλή τοποθεσία.
  • Το έθνικ φεστιβάλ cosmopolis απέδειξε ότι η Καβάλα μπορεί να προσφέρει διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και να προσελκύσει κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μία μεγάλη διοργάνωση τον χειμώνα, θα βοηθήσει στην τόνωση του τουρισμού και της οικονομίας. Επειδή αντιλαμβανόμαστε τον φόρτο εργασίας του λιγοστού προσωπικού στη «Δημωφέλεια», ίσως βοηθήσει η συνεργασία με μία εταιρεία ειδικών συμβούλων στη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών δράσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ