Να γίνουν τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Super League 2-Football League με περισσότερες ομάδες, χωρίς ομίλους, πλέι οφ και πλέι άουτ

0
  • Η πρόταση για αναδιάρθρωση στις κατηγορίες Super League 2 και Football League, με τη συμμετοχή 30 σωματείων συνολικά (16 και 14 αντίστοιχα), χωρίς ομίλους, πλέι οφ και πλέι άουτ, μας βρίσκει περισσότερο σύμφωνους, σε σχέση με την πρόταση για διεξαγωγή του πρωταθλήματος Football League (Β΄ εθνικής κατηγορίας) σε δύο ομίλους (βόρειο και νότιο).
  • Θεωρούμε ότι το «σπάσιμο» της Β΄ εθνικής κατηγορίας (Football League) σε ομίλους, δεν θα βοηθήσει να εξασφαλίσουν τα σωματεία έσοδα από ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ποιος τηλεοπτικός σταθμός, άραγε, θα πληρώσει χρήματα, για να μεταδώσει τα παιχνίδια ενός πρωταθλήματος που διεξάγεται σε ομίλους; Αντιθέτως, ένα ενιαίο πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό, άρα και πιο ελκυστικό ως τηλεοπτικό προϊόν. Μπορεί τα σωματεία που θα συμμετέχουν να έχουν περισσότερα έξοδα, αλλά θα διεκδικήσουν και περισσότερα έσοδα. Το τηλεοπτικό συμβόλαιο, από μόνο του, δεν θα προσφέρει οικονομική βιωσιμότητα στα σωματεία. Για να είμαστε ακριβείς, δεν πρέπει τα σωματεία να στηρίζονται οικονομικά μόνο από τα χρήματα του τηλεοπτικού συμβολαίου.
  • Εκτός από την αναδιάρθρωση στις «μικρές» εθνικές κατηγορίες, πρέπει να εφαρμοστούν, ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2020-2021, μέτρα για την ελάφρυνση του κόστους συμμετοχής των σωματείων στα πρωταθλήματα. Για παράδειγμα, εάν το κράτος δεν θέλει να επιχορηγήσει την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) κι αυτή να μοιράσει την (πενιχρή) επιχορήγηση στα σωματεία, μπορεί να ψηφίσει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να μειωθεί η φορολογία των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.) στις κατηγορίες Super League 2 και Football League. Ή, μπορεί να δώσει τα χρήματα αυτά (της επιχορήγησης) στην Ε.Π.Ο., για να καλύψει το σύνολο της δαπάνης για τις διαιτησίες των παιχνιδιών. Έτσι, οι Π.Α.Ε. θα αξιοποιήσουν το μερίδιο τους από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, για να πληρώσουν τις εκτός έδρας μετακινήσεις όλης της αγωνιστικής περιόδου και τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, στα οποία πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν (ανώτερο όριο) και εγγυημένος μίνιμουμ μισθός.
  • Ο υφυπουργός αθλητισμού δήλωσε πως, η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι, όπως οι παραπάνω, αλλά χρειάζεται βούληση να γίνουν πράξη. Οφείλουν οι διοικήσεις της Ε.Π.Ο. και των «συνεταιρισμών» των σωματείων της Super League 2 και της Football League, να καταθέσουν στον υφυπουργό ρεαλιστικές προτάσεις στήριξης των σωματείων, καταρχάς και των διοργανώσεων. Δεν αναφερόμαστε στη Super League, διότι είναι μία καθαρά επαγγελματική κατηγορία, που λειτουργεί με διαφορετική φιλοσοφία και αυτονομία.
  • Τα επόμενα βήματα, κατά την άποψη μας, είναι, να εγκριθεί, το συντομότερο, η πρόταση για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών Super League 2 και Football League από την εκτελεστική επιτροπή της Ε.Π.Ο. Να υποβληθούν προτάσεις προς την κυβέρνηση, για την οικονομική ελάφρυνση των σωματείων και να γίνει συμφωνία με το αθλητικό κανάλι της Ε.Ρ.Τ., το Ε.Ρ.Τ. Sports, για την τηλεοπτική μετάδοση των (ενιαίων) πρωταθλημάτων. Αν μείνουν, πάλι, μόνο στην αναδιάρθρωση των κατηγοριών, θα υπάρξουν νέα προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, κάτι που μειώνει την αξιοπιστία τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ