• Εκ του πονηρού θεωρούμε τη νέα παρέμβαση, έπειτα από αρκετό καιρό, των λεγόμενων «Ενεργών Πολιτών για την Αλληλεγγύη», με αφορμή την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στη λειτουργία της δομής φιλοξενίας στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι. Η Κίνηση αυτή, την οποία στηρίζουν πεντακόσιοι συμπολίτες, όπως ισχυρίζονται, πήρε θέση για την ειδική (και όχι έκτακτη) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λόγω της μεταφοράς νέων προσφύγων και μεταναστών στο Περιγιάλι.
  • Εάν αληθεύουν τα αριθμητικά στοιχεία που ανέφερε η πρώην δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι προερχόμενοι από εμπόλεμες περιοχές (Συρία, Ιράκ), που φιλοξενούνται στη δομή της Καβάλας, είναι λιγότεροι από τριακόσιοι, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, άνω των πεντακοσίων πενήντα ατόμων, ήρθε από άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
  • Οι δομές, αγαπητοί «αλληλέγγυοι» συμπολίτες, δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Και συγκεκριμένα, πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο από το ελληνικό κράτος. Ο μετανάστης δεν θεωρείται πρόσφυγας και δεν χρειάζεται να ζητήσει άσυλο, για να παραμείνει σε μία χώρα. Έχει υποχρέωση να δηλώσει την ταυτότητά του στις Αρχές και τον λόγο που ήρθε να ζήσει στη χώρα φιλοξενίας. Η Ελλάδα δεν είχε, ούτε έχει, πρόβλημα με τους αλλοδαπούς που ήρθαν, ή έρχονται, για να εργαστούν και να ζήσουν νόμιμα ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία. Κι όταν λέμε ενταγμένοι, εννοούμε να δείχνουν σεβασμό στους ελληνικούς νόμους, τα ήθη, έθιμα, τις παραδόσεις, τη θρησκεία και γενικότερα στον τρόπο ζωής που επικρατεί. Όπως δείχνουν οι Έλληνες σεβασμό στη διαφορετικότητα των μεταναστών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Ένα παράδειγμα της «κοινωνικής ενσωμάτωσης» μεταναστών είναι οι Αλβανοί, που ζούνε πολύ αρμονικά με τους γηγενείς.
  • Ο πρόσφυγας φεύγει από την πατρίδα του άρον-άρον και δεν περιμένουμε να έχει μαζί του χαρτιά. Ο μετανάστης, όμως, οφείλει να έχει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα εκεί που πηγαίνει. Αυτοί που περνάνε τα ελληνικά σύνορα, είτε στη στεριά, είτε στη θάλασσα, στριμωγμένοι σε κρύπτες οχημάτων, δεν θεωρούνται ούτε πρόσφυγες, ούτε μετανάστες. Επίσης, αυτοί που έρχονται, χωρίς έγγραφα, από μη εμπόλεμες περιοχές, πάλι δεν θεωρούνται μετανάστες. Εμείς δεν γνωρίζουμε κανένα Έλληνα, ή Ελληνίδα, που μετανάστευσε στο εξωτερικό κρυμμένος στο χώρο των αποσκευών, ή σε άλλο χώρο, αυτοκινήτου, το οποίο οδηγούσε διακινητής και διέσχισε, με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες χιλιόμετρα. Ούτε γνωρίζουμε Έλληνες, που κατά ομάδες κινούνταν πεζοί στην ύπαιθρο, ή κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων, εισερχόμενοι παράνομα σε άλλες χώρες.
  • Αυτό που πρέπει να γίνει, φίλτατοι «αλληλέγγυοι» συμπολίτες, είναι να παραμείνουν στη δομή του Περιγιαλίου οι πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο και μετά τους έξι, ή δώδεκα, μήνες που θα εγκριθεί η αίτησή τους για παραμονή στη χώρα, να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Όλοι οι άλλοι, όμως, πρέπει να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν, διότι είναι ανεπιθύμητοι.
  • Έτσι, θα αποσυμφορηθούν τα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά και θα κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Και ναι, έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», επιβάλλεται η δημιουργία μιας άλλης δομής εκτός του αστικού ιστού. Ο χώρος θα υποδειχθεί από τον περιφερειάρχη, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους. Και όχι από τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), ή τους «αλληλέγγυους» πολίτες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ