Η διοίκηση της Καλαθοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (Κ.Α.Ε.) Καβάλα B.C. εξέδωσε μία ακόμα καυστική ανακοίνωση, για την «υποδοχή» που έτυχαν η ομάδα και οι φίλαθλοι της, στο πέμπτο και καθοριστικό παιχνίδι, για την παραμονή στην Α2 εθνική κατηγορία, με αντίπαλο την ομάδα των «Μαχητών» στα Πεύκα της Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση αφορούσε τόσο τους ανθρώπους του συλλόγου των Πεύκων, όσο και τους διαιτητές του παιχνιδιού. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Η Καβάλα B.C. αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τις εκατοντάδες των φιλάθλων της, που την ακολούθησαν στη σκληρή της προσπάθεια για να παραμείνει στην Α2 κατηγορία, παίζοντας ένα παιχνίδι χωρίς αύριο με την ομάδα των Πεύκων. Επίσης, ευχαριστεί τον Δήμο Καβάλας, για τη βοήθειά του στο να μετακινηθούν οι φίλαθλοι στον παραπάνω αγώνα.

Δυστυχώς, όμως, με το που πατήσαμε το πόδι μας στο γήπεδο, οι άλλοτε φίλοι μας στη διοίκηση της ομάδας των «Μαχητών», άρχισαν να μεθοδεύουν τα της διεξαγωγής του αγώνα. Αφού στην αρχή μας είπαν ότι δεν χωράμε, τελικά, μετά από μακρά διαπραγμάτευση (κι ενώ το γήπεδο ήταν άδειο), οι μισοί φίλαθλοι κάθισαν όρθιοι.

Ακολούθως, περάσαμε στο δεύτερο εμπόδιο, που αφορούσε στο να μην έχει τη δυνατότητα ο προπονητής μας να κοουτσάρει κανονικά την ομάδα κι αυτό, διότι μετά από τρεις αναμεταξύ μας αγώνες, «θυμήθηκαν» ότι δεν έχει δίπλωμα Α΄ κατηγορίας (διαθέτει όμως Γ΄ κατηγορίας), κάτι το οποίο είχε εξαρχής επιλυθεί με τη διαβεβαίωση της διοργανώτριας Αρχής.

Κι αφού δεν έφταναν όλα αυτά, ανέλαβαν οι διαιτητές να βάλουν τα πράγματα στη… «θέση» τους σφυρίζοντας αλλοπρόσαλλα, ώστε να μη μας δοθεί η παραμικρή ελπίδα να παραμείνουμε στην κατηγορία. Ιδιαίτερα το δίδυμο Δεσλή-Καλογερόπουλου, ήρθε με… φόρα από την Αγιά και συνέχισε το χειρουργείο του κ. Παφίλη από τον πρώτο αγώνα, θεωρώντας εαυτούς επίσης καλούς χειρουργούς! Πως αλλιώς να το χαρακτηρίσουμε, όταν απευθυνόμενοι ευγενικά πριν το β΄ ημίχρονο στον κ. Δεσλή, του εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας για τις 16-3 βολές (συνολικά 39 για την ομάδα των Πεύκων στο τέλος του αγώνα), μας απάντησε: «πολύ καλά είναι» κι αμέσως μετά εισπράξαμε τεχνική ποινή πριν αρχίσει και πάλι ο αγώνας!

Όλα αυτά τα είχαμε τονίσει έγκαιρα, πριν αρχίσει η διαδικασία των play out, με σχετική ανακοίνωση και κάποιοι μας διαβεβαίωναν, ότι εξωγενείς παράγοντες στο μπάσκετ δεν υπάρχουν. Λυπούμαστε πολύ, που για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα στα Πεύκα, οι διαιτητές όχι μόνο δεν εξέφρασαν την έννοια του fair play, αλλά απογοήτευσαν σφοδρά τους νεαρούς ελπιδοφόρους καλαθοσφαιριστές.

Εμείς ως ομάδα, ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε δόλια μέσα και ποτέ δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο, από την Α1 να πάμε στην ερασιτεχνική κατηγορία, για να γλιτώσουμε έξοδα και άλλα. Εμείς, λοιπόν, συνεχίζουμε στη Β΄ εθνική, γιατί αγαπάμε το μπάσκετ και θ’ αποδείξουμε, σε όσους μεθοδεύουν και μαγειρεύουν καταστάσεις, πως θα επανέλθουμε πιο δυνατοί απέναντι σε ό,τι εμείς θεωρούμε σάπιο και βρώμικο».

 

Δυστυχώς, σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και ιδιαίτερα στα πλέι άουτ, δεν ακούσαμε, ούτε διαβάσαμε, μία αληθινή «μπασκετική» προσέγγιση των παιχνιδιών, παρά μόνο (έντονη) κριτική κατά μερίδας των διαιτητών. Κατά την άποψη μας, οι ανακοινώσεις της διοίκησης της Κ.Α.Ε. Καβάλα B.C. μειώνουν την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν, σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, παίκτες και προπονητές μέσα στον αγωνιστικό χώρο, Επιπλέον, έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν το φίλαθλο κοινό, από τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στον υποβιβασμό. Έπειτα από μία αποτυχία, γιατί περί αποτυχίας πρόκειται, αφού δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της παραμονής, πρέπει να γίνεται αυτοκριτική. Κι αν όλα έγιναν όπως είχαν «δρομολογηθεί», από την πλευρά της Καβάλα B.C., τότε αναζητούνται οι λεγόμενοι «εξωγενείς» παράγοντες. Η αυτοκριτική βοηθάει κάποιον να εντοπίσει τα λάθη και τις παραλείψεις, να βελτιωθεί και να γίνει πιο δυνατός στο μέλλον. Εάν το καταλάβουν αυτό οι παράγοντες της Καβάλα B.C., θα μπορέσουν να πάρουν καλύτερες αποφάσεις ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Όσον αφορά τη «σειρά» των παιχνιδιών στα πλέι άουτ, η Καβάλα B.C. αποδείχτηκε «σκληρό καρύδι» για τους Μαχητές Δόξας Πεύκων, που κατά τη γνώμη μας ήταν το φαβορί για την επικράτηση, όχι μόνο λόγω του πλεονεκτήματος έδρας, αλλά και της διαφοράς εμπειρίας, του ποιοτικότερου και «βαθύτερου ρόστερ».

Κι αυτό φαίνεται, καθαρά, στη διαχείριση του έμψυχου υλικού που έκανε ο προπονητής της ομάδας των Πεύκων, σε σύγκριση με τις λύσεις που είχε στη διάθεση του ο Νίκος Πενταζίδης στην Καβάλα B.C. Κανείς παίκτης των «Μαχητών», δεν υπερέβη τα εκατό λεπτά συμμετοχής στα τρία παιχνίδια (33,3 μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι). Ο Δημήτρης Καλαμπάκας, ήταν αυτός που αγωνίστηκε περισσότερο χρόνο (95 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα), ενώ οι υπόλοιποι εννέα παίκτες «μοιράστηκαν» τα λεπτά συμμετοχής και είχαν ενεργό ρόλο στο παιχνίδι. Για παράδειγμα, στη θέση 1, ο Δημήτρης Γερομιχαλός αγωνίστηκε 83 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, ενώ ο Άντι Μάζουρτσακ, από την πλευρά της Καβάλα B.C., 114 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, δηλαδή 31 λεπτά περισσότερα! Στη θέση 5, επίσης, ο Καράμο Τζαουάρα έπαιξε 81 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα, ενώ ο Αντώνης Σκλήβας (της Καβάλα B.C.), που σημειωτέον είναι πάουερ φόργουρντ, 79 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα. Ο «αναπληρωματικός» σέντερ των «Μαχητών», Διονύσης Τάταρης, που παραχωρήθηκε με δανεισμό από τον Άρη Θεσσαλονίκης, αγωνίστηκε 36 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα, ενώ ο αντίστοιχος της Καβάλα B.C., Άλφα Ντιαλό, τον μισό χρόνο σχεδόν (μόλις 18 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα). Αναλυτικά οι χρόνοι συμμετοχής των παικτών των δύο ομάδων ήταν οι εξής:

Καβάλα B.C.

Μάζουρτσακ 114:12, Σαββίδης 1:01, Κελαϊδής 65:04, Κυριακού 14:40, Κουμλέλης 70:11, Γκέλιος 95:48, Ντιαλό 18:42, Μούκας 35:45, Σκλήβας 79:45, Ερεβμπενάζιε 104:52.

Μαχητές Δόξας Πεύκων

Δ. Χατζηκυριακίδης 76:03, Γερομιχαλός 83:12, Καλαμπάκας 95:44, Ναούμης 80:06, Στόλης 36:46, Δίπλαρος 74:40, Τάταρης 36:29, Τζαουάρα 81:21, Βελισσαρίου 33:45, Βαρδής 1:54.

Η επικράτηση των Μαχητών Δόξας Πεύκων ήταν, κυριολεκτικά, «στα σημεία». Για την ακρίβεια, η ομάδα της Θεσσαλονίκης σημείωσε έναν πόντο περισσότερο στα τρία παιχνίδια (210 έναντι 209 της Καβάλα B.C.), ήταν πιο εύστοχη στις ελεύθερες βολές και στα δίποντα, αντισταθμίζοντας το χειρότερο ποσοστό στα σουτ τριών πόντων και τα λιγότερα ριμπάουντ, ενώ είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους αιφνιδιασμούς, παιχνίδι που θεωρητικά ευνοούσε την πιο ταλαντούχα, στους γκαρντ, ομάδα της Καβάλας.

Επειδή έγινε αρκετή συζήτηση για τον αριθμό των ελεύθερων βολών που εκτέλεσαν οι παίκτες των «Μαχητών» στο τελευταίο παιχνίδι, η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων στο σύνολο της σειράς ήταν πέντε ελεύθερες βολές περισσότερες για την ομάδα των Πεύκων (74 έναντι 69 της Καβάλα B.C.). Πάντως, με ποσοστό 57% (40 στις 69), η Καβάλα B.C. δεν μπορεί να θεωρεί αποκλειστική υπαίτιο για τον υποβιβασμό στη Β΄ εθνική κατηγορία τη διαιτησία. Είναι ιδιαίτερα σπάνιο, επίσης, μία ομάδα με συντριπτική διαφορά υπέρ της στις τελικές πάσες, να χάνει μία σειρά παιχνιδιών. Η Καβάλα B.C. είχε 51 τελικές πάσες και οι Μαχητές Δόξας Πεύκων μόλις 31! Η στατιστική εικόνα της σειράς είναι η εξής:

Ελεύθερες βολές

Καβάλα B.C. 40/69(57%), Μαχητές Δόξας Πεύκων 52/74(70%)

Δίποντα

Καβάλα B.C. 44/93(47%), Μαχητές Δόξας Πεύκων 43/82(52%)

Τρίποντα

Καβάλα B.C. 27/64(42%), Μαχητές Δόξας Πεύκων 24/64(37%)

Ριμπάουντ

Καβάλα B.C. 97, Μαχητές Δόξας Πεύκων 88

Λάθη

Καβάλα B.C. 44, Μαχητές Δόξας Πεύκων 48

Τελικές πάσες

Καβάλα B.C. 51, Μαχητές Δόξας Πεύκων 31

Κλεψίματα

Καβάλα B.C. 26, Μαχητές Δόξας Πεύκων 22

Κοψίματα

Καβάλα B.C. 3, Μαχητές Δόξας Πεύκων 7

Αιφνιδιασμοί

Καβάλα B.C. 8/17, Μαχητές Δόξας Πεύκων 14/20

Τέλος, όσον αφορά τα κερδισμένα φάουλ, η Καβάλα B.C. είχε 70 και οι Μαχητές Δόξας Πεύκων 67, ενώ σε βάρος της Καβάλα B.C. δόθηκαν τρεις τεχνικές ποινές και σε βάρος των «Μαχητών» δύο. Αναλυτικά τα κερδισμένα φάουλ στα τρία παιχνίδια των πλέι άουτ έχουν ως εξής:

1ο παιχνίδι («Μαχητές»-Καβάλα B.C. 78-76): 21 Μαχητές Δόξας Πεύκων-26 Καβάλα B.C.

2ο παιχνίδι (Καβάλα B.C.-«Μαχητές» 72-65): 17 Καβάλα B.C.-19 Μαχητές Δόξας Πεύκων

3ο παιχνίδι («Μαχητές»-Καβάλα B.C. 67-61): «Μαχητές» 27, Καβάλα B.C. 27

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ