• Πέρα από τα αριθμητικά στοιχεία, τα οποία έχουν τη σημασία τους, θεωρούμε ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να σταθούμε στη «φιλοσοφία» του προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλας για το έτος 2018. Η «φιλοσοφία» αυτή, που περιέγραψαν με λιτό και καθαρό τρόπο η δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος οικονομικών και προγραμματισμού, Ηλίας Καλανταρίδης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, δείχνει την κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει η δημοτική αρχή.
  • Θα συμφωνήσουμε με τη σημείωση που έκανε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, ότι η Καβάλα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη σημαντική γεωπολιτική θέση που κατέχει. Χωρίς αμφιβολία, είναι η «γέφυρα» της βαλκανικής ενδοχώρας με τη θάλασσα. Και αυτό φαίνεται από το πρωτόγνωρο κύμα τουριστών τα τελευταία καλοκαίρια, μετά την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να είστε βέβαιοι, ότι αν ενταχθούν η Σερβία και η Τουρκία στην Ε.Ε., η επισκεψιψότητα θα εκτιναχθεί!
  • Μπροστά στην πρόκληση αυτή, ο Δήμος Καβάλας είναι επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστεί. Τα πρώτα (δειλά) βήματα γίνονται, αλλά χρειάζεται επιτάχυνση. Ο εκσυγχρονισμός πρέπει να αφορά όλους τους τομείς, από τη λειτουργία των Υπηρεσιών έως τις υποδομές. Παράλληλα, ο Δήμος Καβάλας οφείλει να μεριμνά για τη βοήθεια των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών, με τις δομές κοινωνικής πρόνοιας που λειτουργεί. Νομίζουμε ότι στον τομέα αυτό γίνεται το καλύτερο δυνατό, όπως έγινε και στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Όμως, η κοινωνική και ειδικότερα η επιδοματική πολιτική, δεν έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Αν ο Δήμος δεν δημιουργήσει ανάπτυξη και με δεδομένη τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης από την κεντρική διοίκηση, πολύ σύντομα θα αδυνατεί να κάνει κοινωνικές και προνοιακές παροχές.
  • Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό, επομένως, ένα μεγάλο βήμα είναι η αντικατάσταση-αναβάθμιση του λογισμικού στο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών των Υπηρεσιών, που θα διευκολύνει την εργασία των υπαλλήλων και, το κυριότερο, την εξυπηρέτηση των δημοτών. Μπορεί η συγκεκριμένη παρέμβαση να μη φαίνεται, όπως η ανάπλαση μιας πλατείας, η ασφαλτόστρωση ενός δρόμου, η κατασκευή μιας παιδικής χαράς, κ.λπ., ωστόσο θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων. Εντός του 2018 θα γίνουν κι άλλες τέτοιες παρεμβάσεις, ενώ θα αρχίσουν να γίνονται ορατά τα μεγάλα έργα, που προετοιμάζει η δημοτική αρχή τα προηγούμενα τρία έτη. Αλλά, το πιο δύσκολο επίτευγμα της διοίκησης, ήταν το νοικοκύρεμα του Δήμου. Η επισήμανση του οικονομικού διευθυντή, ότι η δημοτική αρχή έχει την αυτονομία για να σχεδιάσει νέες πολιτικές, αποτελεί την επιβράβευση της προσπάθειας.
  • Ο Κ. Σιμιτσής, αντιθέτως, θέλησε να περάσει το απαισιόδοξο μήνυμα σχολιάζοντας ότι, ο προϋπολογισμός του 2018, είναι η μεγαλύτερη «νύχτα» στη θητεία της διοίκησης Τσανάκα στον Δήμο Καβάλας. Όμως, μετά από μία μεγάλη (σε διάρκεια, ή σκοτεινότητα) νύχτα, ακολουθεί ένα λαμπρό ξημέρωμα! Και δυστυχώς γι’ αυτόν, ο ήλιος θα ανατείλει (σύντομα) στον Δήμο Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ