Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 στο Μουσικό Σχολείο Καβάλας, αναφέρει δελτίο Τύπου, ζωντάνεψαν οι αλιευτικές παραδόσεις του τόπου. Μαθητές και καθηγητές γυμνασίων και λυκείων της Καβάλας, που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα «PERICLES- διατήρηση και βιώσιμη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπίων στην ευρωπαϊκή παράκτια και θαλάσσια περιοχή-οι αλιευτικές παραδόσεις του βορειοανατολικού Αιγαίου», παρουσίασαν τη δουλειά τους. Στη διάρκεια της σχολικής περιόδου 2018-2019, οι μαθητές και οι καθηγητές έγιναν ερευνητές και συνέλεξαν πληροφορίες, για την ιστορία και τον χαρακτήρα της αλιείας στην περιοχή της Καβάλας, από την περίοδο των βαλκανικών πολέμων έως σήμερα. Επεξεργάστηκαν και συνέθεσαν τα στοιχεία αυτά προσθέτοντας τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που έκαναν, μίλησαν για τον κόσμο της θάλασσας ως καλλιτεχνική έμπνευση, για την αισθητηριακή σχέση μαζί της, για την αλιεία στην ιστορία της Καβάλας και για την ιστορία οικογενειών ψαράδων και των σκαφών τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί-συντονιστές των περιβαλλοντικών ομάδων με περισσότερους από 100 μαθητές, από τα: Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καβάλας, 2ο, 3ο, 5ο, 6ο Γυμνάσια Καβάλας, 1ο ΓΕ.Λ. Καβάλας, Μουσικό Σχολείο Καβάλας. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του μουσείου προσφυγικού ελληνισμού και της ομάδας προφορικής ιστορίας.

Η εκδήλωση ήταν συνεργασία του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), του Πανεπιστημίου Κρήτης και των υπεύθυνων σχολικών δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας. Την παρουσίαση συντόνισαν: η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, Παναγιώτα Τσελεκτσίδου, οι ερευνητές του ΙΝ.ΑΛ.Ε., Δρ. Μάνος Κουτράκης, Δρ. Χρυσούλα Γκουμπίλη, Δρ. Αργύρης Σαπουνίδης, η εξωτερική συνεργάτης αρχαιολόγος, Δρ. Δήμητρα Μυλωνά, ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αριστείδης Τσαντιρόπουλος και ο Παναγιώτης Παπάζογλου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας. Την εκδήλωση χαιρέτισαν: ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας, Απόστολος Βαγενάς και ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Δημοσθένης Τουλκίδης.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και άρχισε με το βραβευμένο σύνολο κιθάρας του σχολείου. Οι εργασίες των μαθητών θα αναρτηθούν στον ιστότοπο του προγράμματος PERICLES https://inale.gr/en/home_inale_en/#.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ