• Τον τελευταίο καιρό πήρε και δημόσια διάσταση μία αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων αρχαιολόγων, με αφορμή την μελέτη αναστήλωσης της Βασιλικής Β΄ και τις εργασίες ενοποίησης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η αντιπαράθεση αυτή έχει καθαρά επιστημονική βάση και όχι πολιτικό χαρακτήρα.
  • Φαίνεται, ωστόσο, πως η «διαμάχη» προκάλεσε το πολιτικό ενδιαφέρον και 24 βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), μεταξύ αυτών και η βουλευτής Καβάλας, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό πολιτισμού. Ρωτούν την υπουργό αν έχει την πρόθεση να ενημερώσει, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, τους αρχαιολόγους που ανησυχούν, σχετικά με την μελέτη αναστήλωσης της Βασιλικής Β΄, αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε ζημιές που προκάλεσαν οι εργασίες ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου. Κι αν υπάρχει κίνδυνος να απενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
  • Λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων γνώσεων, αδυνατούμε να υπεισέρθουμε στην αντιπαράθεση μεταξύ των αρχαιολόγων, για τα τεχνικά ζητήματα της αναστήλωσης στη Βασιλική Β΄. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα, για τις ζημιές που έγιναν κατά την αποψίλωση του παλιού επαρχιακού δρόμου Καβάλας-Δράμας, που διέσχιζε τον αρχαιολογικό χώρο, είναι αρμόδια να απαντήσει η έφορος αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου. Η ανησυχία των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για την απένταξη του αρχαιολογικού χώρου από τον κατάλογο των μνημείων της Unesco, πως προέκυψε;
  • Αυτό τον καιρό συμπληρώνονται τέσσερα έτη, από την έγκριση της υποψηφιότητας των Φιλίππων. Τον Ιούλιο του έτους 2016 στην Κωνσταντινούπολη, η επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς έκανε δεκτό το αίτημα του Υπουργείου πολιτισμού και έτσι, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έγινε το 18ο μνημείο της Ελλάδας που εντάχθηκε στον κατάλογο της Unesco. Είναι γεγονός ότι, από εκείνη την ημέρα έγιναν ελάχιστα πράγματα για την ανάδειξη του μνημείου. Αλλά, γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η Ελλάδα.
  • Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το επόμενο έτος (2017) η επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς να συνεδριάσει στους Φιλίππους, στο συνεδριακό κέντρο «Απόστολος Παύλος» στη Λυδία, ώστε να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης του νέου μνημείου και να τεθούν οι «κατευθυντήριες γραμμές» για την ανάδειξη του. Επιπλέον, μπορούσε το λεγόμενο «ταμείο παγκόσμιας κληρονομιάς», να βάλει το πρώτο χρηματικό ποσό, για να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης και να γίνουν οι πρώτες εργασίες για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων.
  • Θεωρούμε πολύ δύσκολο να απενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, όχι γιατί δεν έχει συσταθεί ακόμα ο φορέας διαχείρισης, αλλά γιατί έχει πολύ μεγάλη ιστορική, θρησκευτική και πολιτισμική σημασία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είναι θλιβερό, επίσης, μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου να δημιουργούν τέτοιο θέμα, με ερώτηση τους προς την κυβέρνηση. Αλίμονο αν υπονομεύουμε τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της πατρίδας μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.