Η φημολογούμενη πρόθεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.) να τοποθετήσει κεραία στην κορυφή του Υψάριου όρους κινητοποίησε την τοπική κοινωνία, που πραγματοποίησε συνάντηση στην Σκάλα Ποταμιάς και συγκρότησε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (Σ.Ε.Α.). Μετά τη συνάντηση, η Σ.Ε.Α. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα «Η Θασιακή» στις 27 Αυγούστου 2019 και την έντονη φημολογία περί τοποθέτησης κεραιών στο όρος Υψάριο, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη φορέων και πολιτών στη Σκάλα Ποταμιάς, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, με θέμα την ενημέρωση των πολιτών για τις εργασίες στο Υψάριο, μετά από κάλεσμα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019, μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από κάθε χωριό της Θάσου, διατρανώθηκε χωρίς την ελάχιστη μειοψηφία, ομόφωνα, η αντίθεση, αλλά και η ανησυχία της κοινωνίας του Δήμου Θάσου, στην εγκατάσταση και λειτουργία πάρκου κεραιών στο όρος Υψάριο. Δια βοής εκλέχθηκε Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα(Σ.Ε.Α.), η οποία απαρτίζεται από κατοίκους της πλειοψηφίας των χωριών του νησιού, με σκοπό να συντονίσει και να αρχικοποιήσει τις κινήσεις των πολιτών της Θάσου, ώστε οι ενέργειες να είναι με γνώμονα το κοινό καλό και το μέλλον του νησιού. Παρόντες, δηλώνοντας την αντίθεση τους σε κάθε είδους παρέμβαση στο Υψάριο και τη συμπαράστασή τους στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ήταν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων παρατάξεων του Δήμου Θάσου.

Η Σ.Ε.Α. καταγγέλλει την προκλητική και αδιάλλακτη στάση του Υπουργείου Μεταφορών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α.), να δημιουργήσουν εν κρυπτώ πάρκο κεραιών στο όρος Υψάριο. Τα σχέδια τους για περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει η τεχνική μελέτη, σε έκταση 1.500 τετραγωνικών μέτρων σε μία περιοχή που αποτελεί για κάθε Θάσιο τόπο αναφοράς και ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας, μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους. Θεωρούμε αδιανόητο σε μία προστατευόμενη περιοχή από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA 2000, να γίνεται τέτοιου είδος παρέμβαση, χωρίς την αναγκαιότητα ύπαρξης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς και χωρίς την ύπαρξη μελετών από επιστημονικούς φορείς. Επίσης, μάς προκαλεί εντύπωση η απαξίωση ενημέρωσης του Δήμου Θάσου από τους υπεύθυνους του έργου, καθώς όπως ισχυρίζονται, ο πρώην αλλά και ο νυν δήμαρχος του νησιού, δεν έλαβαν ποτέ ενημέρωση, καταπατώντας έτσι την αξιοπρέπεια του θεσμού και κατά συνέπεια των κατοίκων της Θάσου.

Η προσπάθεια εφησυχασμού από την Υ.Π.Α., μάς κάνει να αγωνιούμε ακόμα περισσότερο, καθώς γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, όπως τότε, 18 χρόνια πριν, που με τους ίδιους χειρισμούς και την ίδια επιχειρηματολογία, προσπάθησαν να εγκαταστήσουν το τότε ραντάρ στην ίδια περιοχή. Η απάντηση του λαού της Θάσου ήταν αποφασιστική, όπως θα είναι και τώρα. «Καλή-κακή, κεραία δεν θα μπει».

Αυτό είναι το νέο σύνθημά μας και δεν θα μπει για τους παρακάτω λόγους:

-Το όρος Υψάριο είναι μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να απαγορέψει την ελεύθερη πρόσβαση στην κορυφή του.

-Αποτελεί τουριστικό προορισμό με ιδιαίτερα μεγάλη επισκεψιμότητα καθημερινά και οποιαδήποτε παρέμβαση θα αποδειχτεί καταστροφική, καθώς το θέαμα την κεραιών και της περίφραξης θα είναι αποτρεπτικό για τον επισκέπτη, ενώ συγχρόνως θα είναι επώδυνο για όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, αλλά και εργαζόμενους με το τουριστικό προϊόν.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να γίνουμε πειραματόζωα, καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το είδος και το μοντέλο των κεραιών, τη συχνότητα εκπομπής τους, το είδος της ακτινοβολίας, καθώς και η απόσταση που εκπέμπεται και κυρίως η επίδραση της στο οικοσύστημα. Το μόνο που έχουν αφήσει να διαρρεύσει οι κύριοι της Υ.Π.Α., είναι ότι επρόκειτο για δύο κεραίες τύπου VHF, με την τεχνική μελέτη του έργου όμως να αναφέρει ξεκάθαρα ότι θα τοποθετηθούν 4 κεραίες τύπου μαστιγίου, ανακλινόμενες, ύψους 10 μέτρων και στη συνέχεια άλλες 2 ανεξάρτητες κεραίες, για να επιτευχθεί ζεύξη του σταθμού με τον αντίστοιχο της περιοχής Τούμπας Θάσου. Και μόνο για την παραπληροφόρηση της Υ.Π.Α. σε συνδυασμό με το κακό παρελθόν της Υπηρεσίας, μάς αναγκάζουν να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου.

-Θεωρούμε ότι με την εγκατάσταση των κεραιών στο όρος Υψάριο ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέες παρεμβάσεις στο ορεινό όγκο του νησιού (ανεμογεννήτριες, νέες άδειες λατομείων κ.α.). Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των υπευθύνων, των κυβερνήσεων, των υπουργών και του περιφερειάρχη, που έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους. Αυτή η πολιτική τους εκθέτει και πρέπει να απολογηθούν στο λαό της Θάσου.

-Δεν θα μπει καμία κεραία, γιατί το χρωστάμε σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν το 2001 και κυνηγήθηκαν για πολλά χρόνια, ώστε να αποτραπεί η τοποθέτηση του ραντάρ, αλλά πρωτίστως για τη μνήμη εκείνων που δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας.

Καλούμε:

Όλους τους φορείς του νησιού, να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας και να συντάξουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας προς κάθε υπεύθυνο.

-Ξεκάθαρη θέση όλων των κομμάτων, αλλά και του υπουργού και των βουλευτών του Νομού για την παρέμβαση που πραγματοποιείται στο όρος Υψάριο.

-Τους Θάσιους νομικούς, καθώς και τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας, να συμπράξουν με τις επιστημονικές τους γνώσεις, ώστε να σταματήσουμε άμεσα τα έργα.

-Όλους τους επαγγελματίες του νησιού, να αποφύγουν κάθε είδους συναλλαγή με τον ανάδοχο του έργου.

-Σε εγρήγορση όλους τους κατοίκους του νησιού, ώστε να μην υλοποιηθούν τα ύπουλα σχέδια της Υ.Π.Α.

Απαιτούμε:

Να σταματήσει άμεσα κάθε είδος εργασίας στο όρο Υψάριο, καθώς και κάθε είδος παρέμβασης κρατικών, ή επιχειρηματικών συμφερόντων.

-Την αποκατάσταση της κορυφής του όρους Υψάριου από τα έργα τσιμεντοποίησης που πραγματοποιήθηκαν το 2001».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ