Ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Μάκη Βορίδη, με θέμα την ανάγκη επαναφοράς της ατομικής ερασιτεχνικής άδειας αλιείας. Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Έχοντας έρθει σε επαφή με τοπικούς φορείς, καθώς και με ιθύνοντες του ΙΝ.ΑΛ.Ε. (Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας), η ερώτηση είχε σκοπό να τονίσει κάποιες αρνητικές διαπιστώσεις, που είχε η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης της ως άνω άδειας. Ο βουλευτής εστίασε στο εξαιρετικά αυξημένο ποσοστό υπηκόων τρίτων χωρών (46%) που μεταβαίνουν στις παραλιακές περιοχές της Π.Ε. Καβάλας (Κεραμωτή, Καβάλα, Νέα Πέραμο, Τούζλα), οι οποίοι πολλές φορές δεν τηρούν τα όσα προβλέπει ο νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία (πώληση, την εμπορία, τα είδη, τις ποσότητες των αλιευμάτων, τα μέσα, τα αλιευτικά εργαλεία, καθώς και των εποχικών και χρονικών περιορισμών και απαγορεύσεων). Με δεδομένο ότι, στις χώρες τους απαιτείται άδεια ερασιτεχνικής αλιείας, παρατηρείται το φαινόμενο να εμφανίζονται στα λιμάνια της Π.Ε. Καβάλας δεκάδες αλιευτικά καλάμια, το ένα δίπλα στο άλλο, κάτι που αγγίζει τα όρια της επαγγελματικής αλιείας. Επίσης, τόνισε πως η διαδικασία της επαναφορά της άδειας μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας μέσω των ψηφιακών εργαλείων, για τα οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μεριμνήσει προ πολλού.

Καταλήγοντας, κάλεσε τον υπουργό να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για να διασωθούν τα αλιευτικά αποθέματα της Π.Ε. Καβάλας (μετά και τις ανησυχητικές εκτιμήσεις των ειδικών) καταθέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Προτίθεται να επαναφέρει ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης για την ερασιτεχνική αλιεία;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την ερασιτεχνική αλιεία;
  3. Προτίθεται σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία να ζητήσει ενίσχυση των ελέγχων που γίνονται στους ερασιτέχνες αλιείς;».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ