-Αναμένω, όπως και οι συμπολίτες μου, να ανακοινωθεί επίσημα η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, που θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα έχει θητεία έως τον Δεκέμβριο του 2028. Η πρώτη εκτίμηση είναι, ότι μεταξύ των 35 δημοτικών συμβούλων θα βρίσκονται 5 γυναίκες. Καθόλου ικανοποιητικό ποσοστό! Στις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Καβάλας, αν θυμάμαι σωστά, οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες που ψήφισαν, είχαν δικαίωμα να επιλέξουν από 1 έως και 4 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και 1, ή 2 υποψήφιους τοπικούς συμβούλους.

-Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στον ψηφοφόρο τα πρόσωπα που θα ψηφίσει. Ωστόσο, θα μπορούσε να μπει κανόνας, ότι από τους 4 σταυρούς προτίμησης, για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, οι δύο να δίνονται σε γυναίκες υποψήφιες. Δηλαδή, αν ένας ψηφοφόρος ήθελε να εξαντλήσει τον αριθμό των τεσσάρων σταυρών στο ψηφοδέλτιο που επέλεξε, έπρεπε να «σταυρώσει» και δύο γυναίκες. Αντίστοιχα, από τους δύο σταυρούς προτίμησης για υποψήφιους τοπικούς συμβούλους, ο ένας να δινόταν σε γυναίκα. Επίσης, στους 3 σταυρούς προτίμησης, για υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ο ένας να δινόταν σε γυναίκα.

-Βεβαίως, σε ένα ψηφοδέλτιο υπάρχουν άνδρες υποψήφιοι και γυναίκες υποψήφιες, που είναι λιγότερο ικανοί και ικανές. Όμως, καρντάσια, σε ένα ψηφοδέλτιο με εκατό έως διακόσια ονόματα υποψηφίων, θα υπάρχουν δύο άνδρες και δύο γυναίκες, που θα τιμήσουν τον σταυρό προτίμησης. Φαίνεται πως είναι δυσκολότερο για τις γυναίκες υποψήφιες, να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι θα τα καταφέρουν στον πολιτικό στίβο. Κι αυτό, αποθαρρύνει πολλές να ασχοληθούν με τα κοινά.

-Η επιτυχία της Δήμητρας Τσανάκα, να εκλεγεί δήμαρχος το 2014, ενθάρρυνε την Αναστασία Ιωσηφίδου να διεκδικήσει το αξίωμα το 2023. Άραγε, θα δοκιμάσει γυναίκα στον Δήμο Καβάλας για δήμαρχος το 2028;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ