Για δεύτερο συνεχόμενο έτος, η Energean βραβεύεται στο πλαίσιο των Bravo Sustainability Dialogues & Awards, καθώς μετά την περσινή διάκριση για τις δράσεις κατά της πανδημίας του Covid-19, η εταιρεία διακρίθηκε στον πυλώνα «περιβάλλον». Συγκεκριμένα, η Energean ψηφίστηκε για το project «HYDROGEAN», που προβλέπει την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και την παραγωγή οικολογικού υδρογόνου (Eco H2) στον «Πρίνο», στην θεματική ενότητα «ενέργεια-αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής».

Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον «Πρίνο», έργο το οποίο έχει εγκριθεί προς χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Recovery and Resilience Facility, θα έχει σημαντική θετική επίδραση στο περιβάλλον, αφού θα αποτρέπει την έκλυση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην ατμόσφαιρα, καθώς αυτές θα αποθηκεύονται σε παλαιά και, πλέον, εξαντλημένα κοιτάσματα στην λεκάνη του «Πρίνου». Επιπλέον, θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα δεσμεύσουν προς αποθήκευση τις εκπομπές τους, καθώς θα τις απαλλάξει από το σημαντικό κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών C02, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλές τιμές, έχοντας ακολουθήσει το ράλι των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Τέτοιες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ανάπτυξη, ιδίως στην βορειοδυτική Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Αυστραλία και αποτελούν παραδείγματα εφαρμογής υψηλότατης τεχνολογίας. Πέρα, λοιπόν, της συνεισφοράς της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής ως κέντρου απανθρακοποίησης και υψηλής τεχνολογίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας επιπλέον και νέους επιστήμονες.

Παράλληλα, η μονάδα παραγωγής οικολογικού υδρογόνου (Eco H2) δυναμικότητας 40 τόνων ημερησίως (0,4 TWh ετησίως), με πρώτη ύλη αρχικά φυσικό αέριο και σε δεύτερο στάδιο βιοαέριο και μη ανακυκλούμενα απόβλητα, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αγοράς υδρογόνου στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Η μονάδα βασίζεται σε τεχνολογική «πατέντα», η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία με δυνατότητα κατακράτησης διοξειδίων του άνθρακα έως και κατά 99%, επομένως το παραγόμενο υδρογόνο θα είναι εξαιρετικά χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Ο διευθυντής υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος του ομίλου Energean, Βασίλης Τσέτογλου, δήλωσε σχετικά:  «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την νέα σημαντική αυτή διάκριση που πετύχαμε, στο πλαίσιο των Bravo Sustainability Awards, ως φορείς ενός τόσο καινοτόμου project, όπως το HYDROGEAN και ευχαριστούμε θερμά όσους μάς ψήφισαν. Η μέριμνα για το περιβάλλον, είναι στην καρδιά του ήθους, της επιχειρησιακής κουλτούρας και της καθημερινότητας της Energean και είναι χαρακτηριστικό ότι, από το 2019, όταν και δεσμευθήκαμε για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, έχουμε ήδη καταφέρει να μειώσουμε κατά εβδομήντα τοις εκατό τις εκπομπές μας στο πλαίσιο του Scope 1 και Scope 2 σε επίπεδο ομίλου. Μετά, δε και την εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών μας στην Ιταλία, έχουμε επιτύχει τον μηδενισμό των εκπομπών στο πλαίσιο του Scope 2 σε όλες, πλέον, τις επιχειρησιακές μας εγκαταστάσεις. Οι επιδόσεις μας αυτές αντανακλώνται στις αξιολογήσεις των ανεξάρτητων οίκων, καθώς τον Δεκέμβριο του 2021, το Carbon Disclosure Project (CDP) αναβάθμισε σε Β, από Β-, την αξιολόγηση της Energean, όταν ο μέσος όρος του κλάδου αξιολογείται με C. Επιπλέον, η Morgan Stanley Capital Index αναβάθμισε την αξιολόγηση της Energean σε ΑΑ, από Α, το 2020, ενώ ο οίκος Sustainalytics αξιολόγησε ως Leader την εταιρεία, κατατάσσοντάς την πάνω από το ενενήντα τοις εκατό του κλάδου. Η επιχειρησιακή μας πρακτική είναι εναρμονισμένη με τους στόχους για την βιώσιμη ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορεί να είναι μέρος στην λύση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής».

Εκ μέρους της Energean στην εκδήλωση της βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στο μουσείο της παλαιάς Βουλής, παραβρέθηκε η διευθύνουσα σύμβουλος και country manager της εταιρείας στην Ελλάδα, Δρ. Κατερίνα Σάρδη, η οποία και δήλωσε τα ακόλουθα: «Το HYDROGEAN εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό μας για έναν «πράσινο Πρίνο», ο οποίος άρχισε ήδη με την προ διετίας συμφωνία μας με την Δ.Ε.Η., βάσει της οποίας το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που το συγκρότημα καταναλώνει, παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό μας για την παραγωγή οικολογικού υδρογόνου, θα καταστήσει ένα βιομηχανικό συγκρότημα, όπως ο «Πρίνος», σχεδόν ουδέτερο περιβαλλοντικά, μετατρέποντάς το σε πρότυπο στην Μεσόγειο. Θα δώσει δε, συνολικά μία νέα διάσταση για τα ώριμα και εξαντλούμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία μετατρεπόμενα σταδιακά σε αποθήκες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα προσφέρουν ένα σημαντικό όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για επενδύσεις που υπερβαίνουν τα πεντακόσια εκατομμύρια και για την μεν αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατό τις απαιτούμενες άδειες και να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίησή του, με ορίζοντα εκκίνησης το 2025, για δε την παραγωγή οικολογικού υδρογόνο, θεωρούμε ως απαραίτητη την σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέσπιση κινήτρων ανάλογων με εκείνων που είχαν ισχύσει στην περίοδο διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, προκειμένου η νέα αυτή πηγή ενέργειας, να καταστεί ανταγωνιστική προς το φυσικό αέριο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ