• Ο στόχος της σημερινής διοίκησης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ήταν και είναι ξεκάθαρος. Ο Νάσος Μητρόπουλος, αρχικά και ο Δημήτρης Μπαντέκας που τον διαδέχτηκε και κατά την άποψη μας, είναι ο «εκλεκτός που πήρε το δαχτυλίδι», έβαλαν στόχο να πετύχουν την πανεπιστημιοποίηση του ιδρύματος μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις.
  • Με τις κινήσεις αυτές, θα οδηγούσαν την κεντρική διοίκηση, με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, στην απόφαση να μετονομάσει το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε Πανεπιστήμιο. Έτσι, προέκυψε το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας! Στο οποίο, όπως ανέφερε ο Νάσος Μητρόπουλος, η Καβάλα κέρδισε τα περισσότερα από τη συμφωνία με τα υπόλοιπα ιδρύματα που συμμετέχουν στη συγχώνευση.
  • Πιστεύουμε ότι ο Νάσος Μητρόπουλος και οι στενοί συνεργάτες του στη διοίκηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (πρώην Καβάλας), γνώριζαν, ή διέβλεψαν με βάση αυτά που άκουγαν και διάβαζαν, ότι ο χάρτης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα θα αλλάξει. Πιθανόν να είχαν πληροφορίες, από έγκυρες πηγές, ότι η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα προχωρούσε σε συγχωνεύσεως ιδρυμάτων, για να καταργήσει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και να ιδρύσει «πολυσυλλεκτικά», θα τα χαρακτηρίζαμε, πανεπιστήμια, ή «εργοστάσια παραγωγής έρευνας και γνώσης», όπως τα χαρακτήρισε ο Κωστής Σιμιτσής, στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας. Δεν έχασαν, λοιπόν, την ευκαιρία και προέκυψε η συνεργασία με το ΔΙ.ΠΑ.Ε.
  • Η προετοιμασία του σχεδίου, άρχισε με την ίδρυση αυτόνομων τμημάτων μεταπτυχιακών σπουδών διεθνούς χαρακτήρα, που αναβάθμισαν το κύρος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ήρθαν στην Καβάλα αλλοδαποί καθηγητές και φοιτητές, για να διδάξουν και να διδαχτούν στα τμήματα αυτά. Επίσης, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, έγιναν συνεργασίες με άλλα ιδρύματα, κυρίως πανεπιστήμια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες βοήθησαν να «δικτυωθεί» το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Α.Μ.-Θ. Ακόμα και η έδρα της UNESCO, εντάσσεται στην προσπάθεια αυτή.
  • Είμαστε σίγουροι, επίσης, ότι οι σημερινοί διοικούντες το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Α.Μ.-Θ. «οσμίζονται» την εξέλιξη τα επόμενα δέκα, ίσως και περισσότερα, έτη. Δεν είναι τυχαία, η δήλωση που έκανε ο αντιπρύτανης, ότι στο εγγύς μέλλον, η Καβάλα θα γίνει η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη στη βόρεια Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη! Ούτε είναι τυχαία, η πρόταση-αίτημα, για τη διεκδίκηση του παλιού νοσοκομείου και του παλιού Πρωτοδικείου, ώστε να αξιοποιηθούν για τη λειτουργία του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην πόλη.
  • Το βέβαιο είναι, ότι από τη συγκεκριμένη κατάσταση δεν κέρδισε μόνο η Καβάλα. Κερδισμένοι θα είναι και οι πρωτοκλασάτοι καθηγητές, όπως ο Νάσος Μητρόπουλος και ο Δ. Μπαντέκας, που από καθηγητές της τεχνολογικής εκπαίδευσης, αναβαθμίζονται σε πανεπιστημιακούς. Οι σημερινοί σπουδαστές του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Α.Μ.-Θ., ωστόσο, θα χρειαστεί να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Τμήμα που φοιτούν κι αν θέλουν να αποκτήσουν πανεπιστημιακό τίτλο, θα υποχρεωθούν να παραμείνουν φοιτητές για άλλα τέσσερα, τουλάχιστον, έτη! Σ’ ένα (δημόσιο) σύστημα εκπαίδευσης διαφόρων ταχυτήτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ