Το βήμα έκφρασης των νέων ανθρώπων, των επιστημόνων και των απλών πολιτών, για τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, θέλουν να αποτελεί το συνέδριο προσομοίωσης της λειτουργίας ενός δημοτικού συμβουλίου, που διοργάνωσαν τον περασμένο Ιούλιο στην Καβάλα τα μέλη της κίνησης «Διάλογος».

Ο «Διάλογος», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, αποτελεί μία μη ετεροκαθοριζόμενη από χρώματα, προσπάθεια μιας παρέας νέων ανθρώπων γεμάτων ανησυχία, με στόχο να υπερβούν τις σημερινές διχοτομήσεις στην ανθυγιεινή αρένα της πολιτικής, οικοδομώντας ιδέες, διεκδικώντας την υιοθέτηση τους και καταλήγοντας σε μία κοινή συνισταμένη, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης τους. Ταυτόχρονα, αποτελεί την κραυγή αγωνίας της νέας γενιάς, να εκφραστεί με ένα δημιουργικό τρόπο.

Ο «Διάλογος» αποτέλεσε ένα συνέδριο διάρκειας τριών ημερών (από 14 έως και 16/07/2017), όπου προσομοιώθηκαν οι διαδικασίες ενός δημοτικού συμβουλίου και διεξήχθη στην Καβάλα. Πιο συγκεκριμένα, οι «δημοτικοί σύμβουλοι» κλήθηκαν να αναλάβουν ένα ρόλο, συμμετέχοντας σε ένα κοινωνικό διάλογο, συζητώντας επί θεμάτων που αφορούν την κοινωνία της Καβάλας και καταλήγοντας σε προτάσεις, για την επίλυση των θεμάτων αυτών. Το συνέδριο ήταν ανοιχτό σε όλους τους φοιτητές απ’ όλη την Ελλάδα, που ενδιαφέρονταν να συζητήσουν για θέματα της καθημερινότητας και να εξοικειωθούν με τους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η προσομοίωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας και με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Τ.Ε.Ι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Ακαδημαϊκό χαρακτήρα προσέδωσαν στις διαδικασίες και τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή τους, οι καθηγητές: Δρ. Γεώργιος Γκαϊντατζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Βιομηχανικής Οικολογίας στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Ιωάννης Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νικόλαος Θερίου, καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, αναπληρωτής προέδρου Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και η καθηγήτρια και διευθύντρια της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής, Παρούλα Νάσκου-Περράκη, η οποία στην ομιλία της, κατά την έναρξη του συνεδρίου, πρότεινε να ενταχθεί η παλαιά πόλη της Καβάλας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τρεις ημέρες διαβουλεύσεων και αντιπαράθεσης απέφεραν έμπρακτες και βιώσιμες λύσεις, που ως στόχο είχαν, τη βελτίωση ορισμένων καθημερινών προβλημάτων που αφορούν την πόλη της Καβάλας. Νέες και φρέσκες ιδέες, από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης στην οποία διαμένουν. Ιδέες, που εάν κάποια στιγμή πραγματοποιηθούν, θα επιβεβαιώσουν ότι η πρώτη προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, ήταν ένας αληθινός και δημιουργικός διάλογος. Ένας διάλογος από φοιτητές που αγαπούν την πόλη, έχουν ιδέες, αλλά έως τώρα τις εξέφραζαν μόνο σε φιλικές, κλειστές συζητήσεις.

Επιτυχία του «Διαλόγου» είναι, ότι αυτές οι ιδέες δεν έμειναν στις κλειστές ομάδες, αλλά εκφράστηκαν δημόσια. Για την επιτυχία αυτή, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη δημοτική αρχή και ιδιαίτερα τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, που μας εμπιστεύθηκε από την πρώτη στιγμή, την αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Μαρία Φραντζεσκάκη, για την απεριόριστη βοήθεια και τέλος τον αντιπρόεδρο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Δημήτρη Καζανίδη, που ήταν αρωγός του εγχειρήματος από τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας», αναφέρει, ακόμα, το δελτίο Τύπου, για να καταλήξει με τα εξής: «Το μέλλον για τον «Διάλογο», δεν είναι τόσο ανήσυχο, όσο ήταν η «γέννησή» του. Ο «Διάλογος» μπορεί να έγινε πράξη μία φορά, αλλά η στασιμότητα δεν αποτελεί επιλογή, το ζητούμενο, πλέον, είναι, η προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα και η υπέρβαση αυτών μέσα στο χρόνο. Ο «Διάλογος» χρειάζεται να αποτελέσει εκείνο τον χρήσιμο θεσμό στην πόλη της Καβάλας, ώστε ο διάλογος να είναι μία συνυφασμένη έννοια με την πραγματικότητα. Επιπλέον, ο «Διάλογος» καλείται, αφού καθιερωθεί σε θεσμό, να πάρει νέα διάσταση. Να γίνει εκείνο το συνέδριο, όπου έφηβοι, φοιτητές και νέοι, πανεπιστημιακοί, αλλά και απλοί πολίτες, θα βρίσκονται συχνότερα και όχι κάθε τέσσερα, ή πέντε, χρόνια, για να ασκήσουν, απλά, το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα αποτελέσει εκείνο το επιστημονικό συνέδριο, όπου οι απλές ιδέες μαθητών, νέων με δημιουργικότητα και όραμα για το αύριο, φερέλπιδων πολιτών, που βλέπουν κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές και εμπνευσμένων πανεπιστημιακών, να συνδιαλέγονται και θα παράγουν εκείνο το ακαδημαϊκό και επιστημονικό αποτέλεσμα, που θα δώσει την ελπίδα για την ανανέωση της πολιτικής πραγματικότητας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον «Διάλογο», μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας,

www.dialogoskavala.com».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ