• Για να υλοποιηθεί το όνειρο του συμπολίτη μουσικού, καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου «Νεάπολις» και υποψηφίου δημοτικού συμβούλου (με τον συνδυασμό «Ανάσα») Δήμου Καβάλας, Κωνσταντίνου Χίζαρη, για τη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτιστικού φεστιβάλ τον χειμώνα στην Καβάλα, είναι αναγκαίο να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος. Από τις επιλογές που αναφέρει σε σημείωμά του, θα συμφωνήσουμε μόνο με τις παλιές καπναποθήκες.
  • Το οικόπεδο του Δήμου Καβάλας στη συνοικία της Νεάπολης, μπορεί να προσφέρει ωραία θέα, αλλά βρίσκεται εκτός κέντρου της πόλης. Η αποθήκη του τελωνείου στο λιμάνι «Φίλιππος Β» πρέπει να παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο και το παλιό κολυμβητήριο έχει ζήτημα με τους νοτιάδες!
  • Ο Δήμος Καβάλας, θα μπορούσε να βρει χρηματοδότηση, για τη διάσωση και μετατροπή μιας καπναποθήκης σε μέγαρο πολιτισμού. Εάν παρουσιάσει στο Υπουργείο Πολιτισμού ένα σχετικό φάκελο (project), θεωρούμε πως θα πείσει την κεντρική διοίκηση, να συνδράμει στην εξεύρεση χρηματοδότησης Με στόχο, όπως αναφέρει ο Κ. Χίζαρης, η Καβάλα να διεκδικήσει τον τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
  • Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, μπορεί να γίνει «οδηγός» για την επίτευξη του μεγάλου αυτού στόχου. Η Καβάλα πρέπει και μπορεί να βάζει υψηλούς στόχους, αν θέλει να «ξεκολλήσει» από τη στασιμότητα.
  • Για να επιτευχθεί ένας στόχος χρειάζεται σχέδιο, δουλειά και… ανθρώπινο δυναμικό. Στον τομέα του πολιτισμού, πράγματι, η Καβάλα δικαιούται να υπερηφανεύεται για το υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό δυναμικό, είτε ζει στην πόλη, είτε σε άλλους τόπους.
  • Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, λοιπόν, θα προσκληθούν οι ενδιαφερόμενοι να συγκροτήσουν μία ομάδα εργασίας, ή οποία θα ασχοληθεί με τον φάκελο «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» και με τους επιμέρους στόχους, της δημιουργίας ενός μεγάρου πολιτισμού κι ενός μεγάλου πολιτιστικού θεσμού τον χειμώνα.
  • Εάν κινητοποιηθεί όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης για τον κοινό σκοπό, είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα η Καβάλα θα πετύχει ένα ακόμα υψηλό στόχο. Οι φορείς, οι σύλλογοι και οι απλοί καλλιτέχνες, θα συνδράμουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, σε μία πανκαβαλιώτικη εκστρατεία, για την ανάδειξη της αγάπης της τοπικής κοινωνίας προς τις τέχνες και τον πολιτισμό.
  • Μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Ελευσίνα, η Καβάλα μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και να γίνει η 5η ελληνική πόλη που θα τον κερδίσει, επάξια κατά την άποψη μας. Και νομίζουμε πως άργησε. Εάν τα καταφέρει, που είμαστε βέβαιοι, θα πρόκειται για πολύ μεγάλη διεθνή προβολή, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο και στον τουρισμό. Ίσως ο εξαιρετικός μηχανισμός της «Δημωφέλεια», να προσφέρει στην οργάνωση της προσπάθειας, μαζί με το Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και τους υπόλοιες καλλιτεχνικές δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ