• Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στο χώρο μεταξύ του πάρκου Φαλήρου και της οδού Δαγκλή, όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος της στάθμευσης, αλλά καταργεί και τα υφιστάμενα πάρκινγκ δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο και στο τμήμα της οδού Εθνικής Αντίστασης, από την οδό Δαγκλή μέχρι την είσοδο του πάρκου Φαλήρου (μπροστά από το λούνα παρκ και το παλιό κολυμβητήριο).
  • Για τον πρόεδρο των μικροπωλητών, η λαϊκή αγορά βρίσκεται στο καλύτερο σημείο και ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, με τον Δήμο Καβάλας, δεν κατάφεραν να βρούνε λύση στο χρόνιο πρόβλημα της στάθμευσης. Οι μικροπωλητές και οι παραγωγοί, ωστόσο, έχουν εξασφαλίσει θέσεις στάθμευσης για τα οχήματά τους, όπως κατήγγειλε ο Άρης Βέρρος σε παλιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χρησιμοποιώντας το πάρκο Φαλήρου! Δεν γνωρίζουμε αν η δημοτική αρχή έβαλε κλειδαριά στην είσοδο του πάρκου, ώστε να μην εισέρχονται τα οχήματα.
  • Ο λόγος που η λαϊκή αγορά παραμένει στο συγκεκριμένο χώρο, κατά την άποψη μας, είναι διότι το θέλουν οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές. Οι καταναλωτές θα βρούνε τρόπο να πάνε όπου λειτουργεί η λαϊκή αγορά, είτε πεζοί, είτε με Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, είτε με ταξί, είτε με λεωφορείο. Επομένως, η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, είναι ζήτημα βούλησης των παραγωγών και των μικροπωλητών. Και όχι του Οργανισμού Λιμένα, ή του Δήμου Καβάλας.
  • Είναι γνωστή η μεγάλη αντίδραση που προκάλεσε, κυρίως από τους καταστηματάρχες, η μονοδρόμηση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, στο πλαίσιο του έργου βιοκλιματικής αναβάθμισης της περιοχής. Κάθε αλλαγή προκαλεί αντίδραση, γιατί «χαλάει» μία επικρατούσα κατάσταση.
  • Η άποψη των παραγωγών και μικροπωλητών, που λένε ότι: «είμαστε πολύ καλά εδώ, βρείτε εσείς (σ.σ. Ο.Λ.Κ., Δήμος) τη λύση στα προβλήματα», θεωρούμε πως δεν είναι σωστή. Εφόσον θέλουν να παραμείνουν εκεί, πρέπει να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της πόλης με τις προτάσεις τους. Τόσα χρόνια, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των μικροπωλητών, δεν έχει επιλυθεί το σοβαρό ζήτημα της στάθμευσης, αλλά ποια πρόταση έκαναν στον Ο.Λ.Κ. και στον Δήμο, για να βοηθήσουν;
  • Είμαστε βέβαιοι πως οποιαδήποτε πρόταση γίνει, είτε από τη διοίκηση του Ο.Λ.Κ., είτε από τη δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας, θα απορριφθεί, όπως έγινε στο παρελθόν. Πριν αρχίσει το έργο της βιοκλιματικής ανάπλασης, η τότε δημοτική αρχή, με δήμαρχο τον Κωστή Σιμιτσή, κατέθεσε τρεις προτάσεις, για την προσωρινή μετακίνηση της λαϊκής αγοράς, προκειμένου να γίνει η παρέμβαση στο χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού μουσείου. Ο Κ. Σιμιτσής ανέφερε πως και οι τρεις προτάσεις προέβλεπαν τη «διάσπαση» της λαϊκής αγοράς, δηλαδή των παραγωγών και των μικροπωλητών, αφού στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχει έκταση έξι στρεμμάτων, για να μετακινηθεί ολόκληρη η λαϊκή αγορά.
  • Εμείς θα καταθέσουμε μία πρόταση, για να συμβάλλουμε στην έναρξη νέας συζήτησης για την καλύτερη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς. Ο κυκλοφοριακός φόρτος στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και ειδικότερα στο τμήμα που πεζοδρομήθηκε, από το Φάληρο μέχρι την οδό Δαγκλή, έχει μειωθεί αισθητά. Προτείνουμε να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά στο τμήμα αυτό και να κατανεμηθούν οι (ομοιόμορφοι) πάγκοι των παραγωγών και των μικροπωλητών κατά μήκος του οδοστρώματος. Έτσι, θα ικανοποιηθεί το αίτημα των καταστηματαρχών να «ξαναζωντανέψει» η περιοχή και του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, να μη φύγει η λαϊκή αγορά από το κέντρο της πόλης. Συγχρόνως, θα υπάρχει ασφάλεια των καταναλωτών, με την εφαρμογή της προσωρινής πεζοδρόμησης τις ώρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, ενώ θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των παραγωγών και των μικροπωλητών, να μη διασπαστεί η λαϊκή αγορά και να εξασφαλιστεί στάθμευση για τα οχήματά τους (στο πάρκινγκ του Αγίου Ιωάννη).
  • Έτσι, θα ελευθερωθεί η οδός Ερυθρού Σταυρού, για την κίνηση των αστικών λεωφορείων και στις δύο λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ το πάρκινγκ του αρχαιολογικού μουσείου θα αποδοθεί στους καταναλωτές της λαϊκής αγοράς. Επαναλαμβάνουμε ότι, η πεζοδρόμηση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, η χρήση του πάρκινγκ του Αγίου Ιωάννη από τα οχήματα των παραγωγών και των μικροπωλητών και η μεταφορά των αστικών λεωφορείων στην οδό Ερυθρού Σταυρού, θα έχουν προσωρινή ισχύ και όσο θα λειτουργεί η λαϊκή αγορά. Ευελπιστούμε να κατατεθούν βελτιωτικές ιδέες στην παραπάνω πρόταση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς οικονομικό κόστος και σύντομα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ