Η Ε.Δ.Ε.Υ. έδωσε εντολή να μην αρχίσει η παραγωγή στον «Πρίνο»

0

Την εντολή να μην αρχίσει οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία στον «Πρίνο», έδωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (Ε.Δ.Ε.Υ.) προς την Energean, που είναι ο νόμιμος διαχειριστής των εγκαταστάσεων και των αποθεμάτων υδρογονανθράκων του ελληνικού Δημοσίου στον κόλπο της Καβάλας. Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου, με επιστολή προς την Κατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα σύμβουλο της Energean στην Ελλάδα, η εποπτεύουσα Αρχή αναφέρει ότι, η παραγωγή, καθώς και κάθε λειτουργία που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, δεν πρέπει να αρχίσει έως ότου η Energean εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη, αναφέρεται από την Ε.Δ.Ε.Υ., η μετάβαση κλιμακίου της για έλεγχο στις εξέδρες, με την συνοδεία εκπροσώπων της εταιρείας.

Επιπλέον η Ε.Δ.Ε.Υ. αναφέρεται και στο πρόβλημα της αποκοπής της επικοινωνίας μεταξύ των χερσαίων εγκαταστάσεων και της θαλάσσιας εξέδρας «Δέλτα». Η Energean έστειλε την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 εξειδικευμένο τεχνικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ωστόσο μέλη του σωματείου δεν επέτρεψαν την μετάβασή του στην εξέδρα. Η Ε.Δ.Ε.Υ. καθιστά σαφές προς την Energean ότι, η εταιρεία, ως κάτοχος των αδειών του «Πρίνου», παραμένει η αποκλειστικά υπεύθυνη για την ασφάλεια εργαζομένων, εγκαταστάσεων, ενώ ζητάει από την εταιρεία να προβεί στις απαραίτητες για την διασφάλιση της ασφάλειας ενέργειες, κρατώντας συνεχώς ενήμερη την Αρχή. Η Energean έδωσε σαφέστατες εντολές, για να μην αρχίσει η παραγωγή και η λειτουργία των εγκαταστάσεων, μετά το shut down που έγινε τον Οκτώβριο για λόγους συντήρησης, έως ότου λυθεί η κατάληψη των εγκαταστάσεων από μέλη του σωματείου εργαζομένων, δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι τεχνικοί έλεγχοι και επιτραπεί στην διοίκηση του «Πρίνου» να μεταβεί στα γραφεία και να διοικήσει.

Η παράβαση των εντολών της διοίκησης και η παραβίαση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, ήταν ο λόγος της κατάθεσης μηνύσεων κατά τεσσάρων εργαζομένων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ποινικά αδικήματα. Δύο εξ αυτών έχουν ήδη απολυθεί, ενώ για τους άλλους δύο, που φέρουν την συνδικαλιστική ιδιότητα, έχει αρχίσει η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία. «Η Energean καλεί, έστω και τώρα, το σωματείο, να σταματήσει την παράνομη κατάληψη των εγκαταστάσεων, που στην εταιρεία στοιχίζει σε έσοδα κρίσιμα για το παρόν και το μέλλον του «Πρίνου», σε απλούς εργαζόμενους την δουλειά τους, ενώ δημιουργεί συνθήκες ανησυχίας για θέματα ασφαλείας στην τοπική κοινωνία της Καβάλας», καταλήγει το δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ