-Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, δήλωσε πως η πρόταση για την συνεκμετάλλευση των εσόδων της ακτής «Καλαμίτσα», μεταξύ Δήμου Καβάλας και Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), σε ποσοστά 50%-50%, θα παραμείνει. Το «αγκάθι» στην επίτευξη της (τελικής) συμφωνίας είναι η οικονομική απαίτηση της ΕΤ.Α.Δ., η οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 80.000 ευρώ ετησίως.

-Θέλουμε να πιστεύουμε πως, οποιαδήποτε συμφωνία κάνει ο δήμαρχος Καβάλας, ο οποίος χειρίζεται προσωπικά την διαπραγμάτευση με τα στελέχη της ΕΤ.Α.Δ., θα επικυρωθεί από το δημοτικό συμβούλιο για να αποκτήσει ισχύ. Θα συμφωνήσουμε πως ο χρήστης, δηλαδή ο Δήμος Καβάλας, πρέπει να συνεισφέρει στην συντήρηση της ακτής. Ωστόσο, το ερώτημα είναι, ποιο τμήμα της ακτής πρέπει να συντηρεί ο Δήμος, εφόσον υπάρξει τελική συμφωνία με την ΕΤ.Α.Δ. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο αιγιαλός, όπως και η παραλία, είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό σημαίνει, καταρχάς, πως οποιοσδήποτε θέλει να κάνει χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, θα απευθυνθεί στο ελληνικό δημόσιο. Και ότι, η πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό και την παραλία, που είναι πράγματα κοινόχρηστα, είναι ελεύθερη.

-Όταν δημιουργήθηκε η ΕΤ.Α.Δ., το ελληνικό δημόσιο δεν παραχώρησε στην εταιρεία την κυριότητα του αιγιαλού και της παραλίας, παρά μόνο την διαχείριση των ακινήτων. Ο Δήμος Καβάλας, κατά την γνώμη μας, απευθύνεται σε λάθος συνομιλητή για την παραχώρηση της ακτής Καλαμίτσα. Σύμφωνα με ένα άρθρο (το άρθρο 5) του σχεδίου νόμου του Υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων με τίτλο: «στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις» και συγκεκριμένα στην παράγραφο 5 αναφέρεται ότι: «Τα ακίνητα, που δημιουργούνται από την μετατόπιση προς την θάλασσα του ορίου του αιγιαλού, λόγω κατασκευής, ή επέκτασης των έργων, ή προσχώσεων, καταγράφονται ως δημόσια κτήματα και περιέρχονται στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, μπορεί δε να παραχωρούνται κατά χρήση, ή να εκμισθώνονται στον κύριο του έργου των στρατηγικών επενδύσεων. Το αντάλλαγμα χρήσης και το μίσθωμα καθορίζονται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής».

-Υπάρχει, επίσης, ο νόμος 2971/2001, που αντικατέστησε τον νόμο 2344/1940, στον οποίο αναφέρεται πως: «Δεν επιτρέπεται η κατασκευή κτισμάτων/κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία και αυτά, ως αυθαίρετα, κατεδαφίζονται πάραυτα».

-Το 2013, ο Θόδωρος Μουριάδης, ως αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, συνέταξε τοπογραφικό σχέδιο, το οποίο απέστειλε στην τοπική Κτηματική Υπηρεσία, για τον επανακαθορισμό της γραμμής αιγιαλού και παραλίας στην Καλαμίτσα, Σύμφωνα με την δημοτική σύμβουλο, Αναστασία Ιωσηφίδου, η γραμμή αιγιαλού μετατοπίστηκε, περίπου, στο σύνορο των εγκαταστάσεων της ακτής και έτσι αυτές έπαψαν να βρίσκονται εντός της (κοινόχρηστης) ζώνης αιγιαλού και πέρασαν στην δικαιοδοσία της ΕΤ.Α.Δ. Με στόχο, πρόσθεσε η δημοτική σύμβουλος, η ΕΤ.Α.Δ. να βγάλει σε νέα δημοπρασία τα ακίνητα και να πετύχει υψηλότερα μισθώματα.

-Δηλαδή, η ΕΤ.Α.Δ. θέλει να παραχωρήσει την χρήση του (κοινόχρηστου) αιγιαλού, τον οποίο θα συντηρεί με δική του δαπάνη ο Δήμος Καβάλας και να έχει έσοδα από την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων, που βρίσκονται στο όριο αλλά όχι εντός της ζώνης αιγιαλού! Γιατί, επομένως, ο Δήμος Καβάλας να κάνει συμφωνία με την ΕΤ.Α.Δ., αφού οι Καβαλιώτες και οι επισκέπτες μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό και την παραλία, άρα επιτυγχάνεται ο στόχος της χρήσης της ακτής και η ΕΤ.Α.Δ., να εκμισθώσει τις εγκαταστάσεις, χωρίς να αποδίδει στον Δήμο Καβάλας το 50% των εσόδων από τα μισθώματα; Είναι υποχρέωση της ΕΤ.Α.Δ. να ανακαινίσει τις εγκαταστάσεις και να τις εκμισθώσει και των ενοικιαστών να τις συντηρούν. Ο Δήμος Καβάλας θα φροντίζει για την καθαριότητα του κοινόχρηστου τμήματος της ακτής και για την ασφάλεια των λουομένων, όπως κάνει στις ακτές Περιγιαλίου, Ραψάνης, Νέας Καρβάλης και Παληού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ