• -Ο λόγος που οι πρόεδροι των δύο ενιαίων σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας κάνουν σύγκριση της δικής τους περιόδου στην διοίκηση, με το προηγούμενο διοικητικό καθεστώς, είναι γιατί θέλουν να δείξουν (και να αποδείξουν) στους εαυτούς τους, πρωτίστως, ότι παράγουν έργο. Ωστόσο, εκείνος που εργάζεται, παράγει και αισθάνεται πετυχημένος, δεν χρειάζεται να προβάλλει την δουλειά του, ή τις αδυναμίες των άλλων, γιατί «μιλάει» το έργο του.

-Το έργο του Θανάση Δασκαλούδη, που παραιτήθηκε από πρόεδρος της επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρόσφατα και του Κυριάκου Κελίδη (φωτογραφία), που παραμένει πρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κρίνεται από τους αρμόδιους και τους πολίτες. Έχουν ένα πλεονέκτημα, το οποίο είναι συγχρόνως και μειονέκτημα. Ασχολήθηκαν, για πρώτη φορά, με την διοίκηση ενός Νομικού Προσώπου Δήμου. Επειδή είναι η πρώτη φορά σε τέτοιο πόστο, έχουν την δικαιολογία της απειρίας. Η ενασχόληση με ένα άγνωστο αντικείμενο, έχει τον κίνδυνο των λαθών. Ο Θανάσης Δασκαλούδης και ο Κυριάκος Κελίδης είναι εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα. Μπορεί να είναι άριστοι στο επάγγελμα που κάνουν, όμως η ενασχόληση με τα κοινά (πολιτική), είναι ένα πεδίο που απαιτεί, πάνω απ’ όλα, εμπειρία! Στην πολιτική, γενικά, κάποιος γίνεται καλύτερος όσο αποκτάει περισσότερη τριβή με το αντικείμενο. Αυτή η τριβή, είναι που τον βοηθάει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, να ξεπερνάει τις δυσκολίες, να διαχειρίζεται τις κρίσεις, την αλαζονεία της εξουσίας και να είναι αποτελεσματικός.

-Ένα «προσόν», επίσης σημαντικό για όσους και όσες ασχολούνται με την πολιτική, είναι ο σεβασμός στην μικρή, ή μεγάλη, προσφορά των προηγούμενων. Ο σεβασμός είναι και απόρροια της γνώσης των επόμενων για το έργο των προηγούμενων. Και τις συνθήκες που διαχειρίστηκαν οι προηγούμενοι. Ο Θανάσης Δασκαλούδης και ο Κυριάκος Κελίδης δίνουν την εντύπωση, ότι, η λειτουργία των ενιαίων επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Καβάλας άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019! Πριν από τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρχαν χρέη, κακή διαχείριση, υπερτιμολογήσεις, αδιαφάνεια και ρουσφέτια.

-Στην δική τους θητεία στην προεδρία, όλα τα παραπάνω κακώς κείμενα σταμάτησαν! Κι αυτό έγινε με δύο «απλές κινήσεις»! Με το «κλείσιμο» των απολογισμών προηγούμενων ετών, που ήταν σε εκκρεμότητα και με την ανάθεση της διαχείρισης των χρημάτων, που λαμβάνουν οι επιτροπές από την κρατική επιχορήγηση και τον Δήμο Καβάλας, στους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Με το δεύτερο, είπε ο Κ. Κελίδης, στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου, όπου έφερε για έγκριση τον (οικονομικό) απολογισμό της επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το έτος 2020, επιτεύχθηκε δραστική μείωση των δαπανών.

-Όμως, πολύ εύστοχα ο Ηλίας Καλανταρίδης και η Ευαγγελία Δρακονάκη, δημοτικοί σύμβουλοι της «αντιπολίτευσης», του είπαν ότι, τα χρήματα που διαχειρίζονται οι διευθυντές αφορούν τις έκτακτες ανάγκες των σχολικών μονάδων και όχι όλες τις ανάγκες. Δεν είναι το ίδιο να αγοράζει ο διευθυντής, για παράδειγμα, πέντε κουτιά με φωτοτυπικό χαρτί για μία σχολική μονάδα. Και η σχολική επιτροπή να προμηθεύεται φωτοτυπικό χαρτί για όλα τα σχολεία του Δήμου μέσω διαγωνισμού με προσφορές. Ο προμηθευτής θα δώσει άλλη τιμή μονάδας στην μία και άλλη τιμή στον διαγωνισμό για μεγαλύτερη ποσότητα. Επίσης, δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι αν διαχειρίζονται τα χρήματα οι διευθυντές των σχολείων, θα είναι εξασφαλισμένη η οικονομία στους πόρους και η διαφάνεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ