-Η προηγούμενη δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας κατάφερε να «αποσπάσει» από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) ευρώ ως (δικαστική) αποζημίωση, για την απαλλοτρίωση δημοτικής έκτασης στο Εσκί Καπού, με σκοπό την επέκταση της προβλήτας στο λιμάνι «Φίλιππος Β». Τα χρήματα αυτά, μπήκαν στο ταμείο της κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», στην οποία ανήκει η έκταση του Εσκί Καπού, με τη δέσμευση να αξιοποιηθούν για την κατασκευή καινούργιου κλειστού γηπέδου στο Περιγιάλι.

-Πληροφορηθήκαμε πως, η σημερινή δημοτική Αρχή, με την πλειοψηφία που έχει στο διοικητικό συμβούλιο της «Δημωφέλεια», θα «αξιοποιήσει» ένα μέρος των χρημάτων και συγκεκριμένα εξακόσιες χιλιάδες (600.000) ευρώ, για να πετύχει μία «λογιστική τακτοποίηση» στον ισολογισμό της επιχείρησης. Η απόφαση αυτή αντιβαίνει στον σκοπό που προαναφέραμε και αποτελεί ανάρμοστη παρέμβαση της διοίκησης του Δήμου. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι διοικούντες βρίσκονται σε μία «έκτακτη» (γιατί άραγε) ανάγκη και βρήκαν ως «σωσίβιο» το λεγόμενο αποθεματικό της «Δημωφέλεια». Και συγκεκριμένα, τα χρήματα που «δεσμεύτηκαν» για το μεγάλο έργο του κλειστού γηπέδου.

-Θέλουμε να πιστεύουμε πως είναι μία «διευκόλυνση». Και ότι ο Δήμος θα αποκαταστήσει το έλλειμμα, με την οικονομική ενίσχυση που θα δώσει στη «Δημωφέλεια» το έτος 2021. Θα βρει, άραγε, 600.000 ευρώ, για να τις βάλει πίσω στο ταμείο της κοινωφελούς επιχείρησης; Το «αποθεματικό» του 1,5 εκ. ευρώ πρέπει να αξιοποιηθεί το συντομότερο, για να μη ξαναμπεί στον «πειρασμό» η δημοτική Αρχή, να «τραβήξει» πάλι χρήματα, προκειμένου να καλύψει νέα «λογιστική» ανάγκη τα επόμενα έτη. Τα οποία προμηνύονται ακόμα δυσκολότερα για την οικονομία του κράτους και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Εμείς θα καταθέσουμε δύο εναλλακτικές προτάσεις. Να δώσει η «Δημωφέλεια» ένα μέρος του ποσού για την μελέτη του καινούργιου κλειστού γηπέδου και το υπόλοιπο ποσό, να το «προσφέρει» ως ίδια συμμετοχή στο έργο, ενώ η βασική χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

-Η δεύτερη πρόταση έχει την εξής «παραλλαγή». Να δοθεί ένα μέρος από το 1,5 εκ. ευρώ για την μελέτη του καινούργιου κλειστού γηπέδου στο Περιγιάλι, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική ευκαιρία. Και το υπόλοιπο ποσό, να αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα, μπορεί να ανακαινιστεί το κλειστό γυμναστήριο στο δημοτικό αθλητικό κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου», να κατασκευαστεί ένα προπονητήριο δίπλα στο γυμναστήριο (όπως στο γήπεδο «Δ. Κραχτίδης» στη Δράμα) στο χώρο των υπαίθριων γηπέδων καλαθοσφαίρισης, με την «μεταφορά» τους στο χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου, ή να τοποθετηθεί ξύλινο δάπεδο στα σχολικά γυμναστήρια της Ραψάνης και της Χωράφας, για να χρησιμοποιούνται από τα αθλητικά σωματεία.

-Οι εννιακόσιες χιλιάδες (900.000) ευρώ που «περίσσεψαν», είναι αρκετές για να γίνει η αρχή εντός του 2021. Χρειάζεται, μόνο, η βούληση των διοικούντων τον Δήμο Καβάλας και τη «Δημωφέλεια».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ