• Ακόμα κι εκείνοι που ασκούνε καλοπροαίρετη κριτική, γιατί ο κακοπροαίρετος δεν έχει στόχο την κριτική, κατανοούν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην Ελλάδα λόγω της υποστελέχωσης τους σε προσωπικό. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις Υπηρεσίες που έχουν αντικείμενο τη λεγόμενη ποιότητα ζωής των δημοτών, δηλαδή την καθαριότητα και το πράσινο.
  • Κάθε έτος, τέτοια εποχή, οι διαμαρτυρίες πολιτών για την πυκνή και άγρια βλάστηση στους κοινόχρηστους χώρους, είναι καθιερωμένο φαινόμενο. Απευθυνόμαστε, όπως προαναφέραμε, στους καλοπροαίρετους και θέλουμε να σημειώσουμε το εξής. Η έλλειψη (μόνιμου) προσωπικού στους Δήμους, δεν είναι «καραμέλα», όπως σχολίασε πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, αλλά η δυσάρεστη πραγματικότητα.
  • Και οι αιρετοί που το υπενθυμίζουν, δεν προσπαθούν να δικαιολογηθούν, αλλά να εκφράσουν την αγωνία τους, γιατί δεν μπορούν να παρέχουν στους δημότες τις (ανταποδοτικές) υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουν οι Δήμοι, όπως η καθαριότητα και το κόψιμο της άγριας βλάστησης.
  • Αυτό το γνωρίζει και το βίωσε ο συμπολίτης πρώην δημοτικός σύμβουλος, που ήταν μέλος προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Καβάλας και έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση από έναν απλό πολίτη, που δεν αντιλαμβάνεται την πρακτική δυσκολία. Η κατάσταση (με το προσωπικό), δυστυχώς, χειροτερεύει όσο περνούν τα έτη και η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη στην επιτροπεία των ξένων και εγχώριων κέντρων αποφάσεων.
  • Θα διαμαρτύρονταν οι πολίτες αν οι Υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου διέθεταν το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, για να μπορούν οι αιρετοί προϊστάμενοι να σχεδιάσουν εγκαίρως και (το κυριότερο) να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις στις γειτονιές και στο κέντρο της πόλης, καθώς και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα, όπου τα προβλήματα είναι εξίσου σημαντικά;
  • Είμαστε βέβαιοι, ότι ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας, Ανέστης Τσουρουκίδης, θα αισθανόταν ευτυχισμένος αν τα εξήντα τέσσερα άτομα που προσελήφθησαν προσφάτως μέσω της διαδικασίας Α.Σ.Ε.Π., ήταν μόνιμοι εργαζόμενοι του Δήμου και όχι με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στην πράξη, «προσεύχεται» κι αυτός να γίνει η διαδικασία Α.Σ.Ε.Π. εγκαίρως και να εγκριθούν οι προσλήψεις από τον επίτροπο τοπικής αυτοδιοίκησης. Πως, όμως, να κάνει προγραμματισμό, όταν δεν γνωρίζει πόσες προσλήψεις θα εγκριθούν, πόσοι από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό θα αποδεχτούν τη θέση εργασίας και αν ο επίτροπος θα δώσει το «πράσινο φως»;
  • Εάν η Υπηρεσία Ποιότητας είχε τον αριθμό των εργαζομένων και όλα τα μέσα που χρειάζεται, αλλά καθυστερούσε, ή έδειχνε αδιαφορία στην πραγματοποίηση των εργασιών, θα ήμασταν μεταξύ αυτών που διαμαρτύρονται για την αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής. Τότε, θεωρούμε, η κριτική είναι δίκαιη και επιβεβλημένη.
  • Υπό τις παρούσες συνθήκες, πρέπει να οπλιστούμε με πολλή υπομονή, κατανόηση, να γίνουμε πιο υπεύθυνοι πολίτες και όπου και όταν χρειάζεται, να συνδράμουμε στην προσπάθεια. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για τον τόπο μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ