Ένα έτος παρήλθε, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, από την ίδρυση της έδρας UNESCO στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μιας έδρας που εκπέμπει, από πέρυσι, το στίγμα της περιοχής σε όλο τον κόσμο. «Η έδρα UNESCO του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. φέρει την κωδική ονομασία Con-E-Ect, που σημαίνει Conservation and Ecotourism of Riparian and Deltaic Ecosystems, δηλαδή Προστασία και διατήρηση παρόχθιων και δελταικών οικοσυστημάτων και ανάπτυξη οικοτουρισμού. Το πεδίο δραστηριοτήτων της έδρας UNESCO εκτείνεται σε όλη την περιοχή εμβέλειας του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ. (από τη Δράμα μέχρι το Διδυμότειχο) και ήδη, εδώ και ένα χρόνο, ενεργοποιείται και εδραιώνεται μέσα από δράση και διάδραση στην αντίληψη ενός μεγάλου συνόλου πολιτών.

Πολυδιάστατοι οι τομείς, οι τρόποι και οι μέδοθοι δραστηριοτήτων της έδρας UNESCO, μεγαλόπνοα και τα σχέδιά της, ώστε να ευεργετηθεί στο έπακρο η περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ιδιαίτερα επί θεμάτων προστασίας παρόχθιων και δελταϊκών συστημάτων, αλλά και επί θεμάτων ανάπτυξης του οικοτουρισμού. Ένα διαφορετικό είδος τουρισμού, ικανό να αποφέρει οικονομικά οφέλη, με παράλληλη προστασία της φύσης στην περιοχή. Έτσι, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την πολιτική μέχρι την οικονομία και την οικολογία, η έδρα της UNESCO Con-E-Ect ανίχνευσε, ήδη, ευρύτατο πεδίον δράσεως. Παράλληλα, συμμετείχε σε εθνικούς και διεθνείς στρατηγικούς σχεδιασμούς, για τον οικοτουρισμό των παρόχθιων και δελταϊκών συστημάτων της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάνοντας, έτσι, βήματα αναγνώρισης των στόχων της και συσσωρεύοντας πολύτιμη γνώση.

Αμέσως μετά την ίδρυσή της, το 2016, στο Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., ενεργοποίησε με πρωτοβουλίες της, την Περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ μέσα από παγκόσμια συνέδρια (συνέδριο Εδρών UNESCO), πλήθος σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων, στα οποία συμμετείχε ενεργά, άρχισε να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη, αλλά και τους αρμόδιους φορείς (π.χ. τεχνικές συναντήσεις με δημάρχους, για την ένταξη του Νέστου στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα») εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στα παρόχθια οικοσυστήματα και τον οικοτουρισμό, ως προέκταση της  βαλκανικής χερσονήσου.

Ζητούμενο, μέσα από την έδρα UNESCO, παραμένει, στο διηνεκές, η ωφέλεια των τοπικών κοινωνιών. Πρόκειται για μία έδρα παγκοσμίου αναγνωσιμότητας και εμβέλειας, που δρα ως χοάνη από την περιοχή προς πάσα κατεύθυνση κι αυτό ακριβώς, είναι αποφασισμένος να τηρήσει με ευλάβεια και συνέπεια ο διευθυντής της έδρας, καθηγητής Δημήτριος Εμμανουλούδης, με την υποστήριξη του προέδρου του Τ.Ε.Ι., Αθανάσιου Μητρόπουλου και της Συγκλήτου του ιδρύματος, κάτω από την ομπρέλα του οποίου ιδρύθηκε και λειτουργεί η έδρα αυτή της UNESCO», αναφέρει, ακόμα, το δελτίο Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ