• Η προσπάθεια του δημάρχου Δοξάτου, Δημήτρη Δαλακάκη, να εμπλέξει το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα την έδρα της Unesco που ασχολείται με τη διαχείριση των παρόχθιων περιοχών, ποταμών και χειμάρρων και τη διαχείριση των πηγαίων υδάτων, σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, για να ερευνηθεί επιστημονικά το ζήτημα της διαχείρισης των πηγών Βοϊράνης, θεωρούμε ότι είναι εκ του πονηρού.
  • Ο δήμαρχος Δοξάτου αντιλήφθηκε ότι, δεν μπορεί να απευθύνει κατηγορίες και απειλές, χωρίς να έχει στα χέρια του στοιχεία. Ωστόσο, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δεν είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Αρμόδια Υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία διαθέτει Τμήμα παρακολούθησης και προστασίας των υδατικών πόρων.
  • Αν ο Δ. Δαλακάκης θεωρεί ότι υπάρχει σημαντική απώλεια στην μεταφορά του νερού από τις πηγές Βοϊράνης προς την Καβάλα και δεν εμπιστεύεται τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.) να ελέγξει την κατάσταση του κεντρικού αγωγού και του υπόλοιπου δικτύου ύδρευσης, μπορεί να απευθυνθεί στη Διεύθυνση Υδάτων Α.Μ.-Θ. και να ζητήσει από αυτή να κάνει τον έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για τις πηγές, που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν στον Δήμο Καβάλας, αλλά η Δ.Ε.Υ.Α. δεν τις αξιοποιεί για την ύδρευση του πληθυσμού.
  • Η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας καταβάλλει συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης και την εκμετάλλευση κάθε υδατικού πόρου, που είναι κατάλληλος για ύδρευση και άρδευση. Έγιναν σημαντικά βήματα προόδου, με τα οποία μειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό οι απώλειες λόγω βλαβών.
  • Όσον αφορά το έργο σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων με τον αγωγό που μεταφέρει νερό στην Καβάλα, είναι άποψη του πως δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Το συγκεκριμένο έργο απασχολεί ιδιαίτερα τις Τεχνικές Υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου (Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας και για να υλοποιηθεί θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι. Για ένα έργο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα κατασκευαστεί με συγχρηματοδότηση, δεν μπορεί να γίνει πρόχειρη διαδικασία.
  • Βεβαίως και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μπορεί να διεξάγει την έρευνα του, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει στους φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δήμο Καβάλας), να μην κατασκευάσουν ένα έργο, το οποίο είναι αναγκαίο για την επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της ομαλής ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.
  • Η Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση όλων των πηγών στην Περιφέρεια κι αν το νερό είναι επαρκές και κατάλληλο, για να υδροδοτεί τις πόλεις και τους οικισμούς. Αν κρίνει πως το έργο στη Δ.Ε. Φιλίππων θα επηρεάσει την επάρκεια στον Δήμο Δοξάτου, έχει την υποχρέωση να παρέμβει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ