• Ο βασικός λόγος, κατά την άποψη μας, που κάποιοι θέλουν να κλείσουν το Αεροπορικό Απόσπασμα στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», είναι το νέο «ιδιοκτησιακό καθεστώς» του αεροδρομίου. Το ζήτημα προέκυψε αμέσως μετά την μεταβίβαση των εγκαταστάσεων του αερολιμένα στην εταιρεία Fraport.
  • Η εταιρεία έβαλε ως όρο, με πρόσχημα την ασφάλεια των πτήσεων σε ακτίνα εκατό χιλιομέτρων, αν δεν κάνουμε λάθος, την παύση κάθε πτητικής δραστηριότητας. Εάν μπορούσε να απαγορεύσει το πέταγμα των σπάνιων πτηνών του δέλτα του ποταμού Νέστου, θα το είχε κάνει!
  • Από τις εγκαταστάσεις του αερολιμένα, επομένως, έπρεπε να απομακρυνθούν η σχολή εκπαίδευσης πιλότων πολιτικής αεροπορίας (Egnatia Aviation) και το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης. Έστω και με καθυστέρηση, ο στόχος επιτεύχθηκε. Η σχολή μεταφέρθηκε και στην Κοζάνη, ενώ με υπουργική απόφαση που πήρε το «κομάντο», Πάνος Καμμένος, καταργήθηκε και το Αεροπορικό Απόσπασμα. Ωστόσο, η απόφαση δεν υλοποιήθηκε αμέσως, διότι υπήρξε αντίδραση από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την τοπική κοινωνία.
  • Τόσο η σχολή εκπαίδευσης πιλότων, όσο και το Αεροπορικό Απόσπασμα, ήταν ένας σημαντικός οικονομικός πνεύμονας για την περιοχή, που τον χειμώνα δοκιμάζεται λόγω της κατακόρυφης μείωσης του τουρισμού. Ήταν μεγάλο πλήγμα το κλείσιμο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η κατάργηση μονάδων στις περιοχές της Ελλάδας που έγινε κάτι τέτοιο.
  • Την απόφαση του Π. Καμμένου υλοποίησε ο «βάτραχος», Ευάγγελος Αποστολάκης, λίγο πριν αλλάξει η κυβέρνηση! Δικαίως ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. χαρακτήρισε άκομψη την κίνηση αυτή. Εμείς θα χρησιμοποιούσαμε βαρύτερο χαρακτηρισμό. Βιάστηκε να παραδώσει στον Νίκο Παναγιωτόπουλο «τακτοποιημένο» το χαρτοφυλάκιο! Γιατί δεν υλοποίησε την απόφαση του προκατόχου του όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού;
  • Το Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Όχι για τοπικιστικό λόγο, αλλά γιατί επιτελεί συγκεκριμένο και πολύ σοβαρό ρόλο στην περιοχή. Πρωτίστως, εθνικό και αμυντικό. Διότι, συμβάλλει στην αεράμυνα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της χώρας. Η κατάργηση της μονάδας, αντιλαμβάνεστε, θα αφήσει ένα «κενό», το οποίο πρέπει να καλυφθεί με άλλο (επιχειρησιακό) τρόπο, κάτι που δεν εξηγήθηκε από τους υπουργούς που πήραν την απόφαση.
  • Επίσης, το Αεροπορικό Απόσπασμα προσφέρει στην αντιπυρική προστασία, αφού στις εγκαταστάσεις του εδρεύουν τα δύο πυροσβεστικά σκάφη τύπου PZL κάθε καλοκαίρι. Η παρουσία των αεροσκαφών αυτών, αν και παλαιού τύπου, έχει αποδειχτεί καθοριστική, για την πρόληψη και την καταστολή δασικών, κυρίως, πυρκαγιών. Εάν καταργηθεί το Αεροπορικό Απόσπασμα, τα PZL δεν θα έρχονται στην περιοχή.
  • Αυτά πρέπει να συλλογιστεί ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πριν εφαρμόσει την απόφαση που πήραν και υλοποίησαν οι πορηγούμενοι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ